Maślane rogaliki

09.01.2016

Dzisiaj witam was pysznymi rogalikami maślanymi. Na śniadanko, do kawki 🙂

20g drożdży
3 łyżki mleka w proszku
250ml ciepłego mleka
1 jajko
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
50g miękkiego masła
mak/sezam do posypania
450g mąki pszennej

Drożdże rozpuszczamy w mleku dodajemy mleko w proszku i cukier. Dodajemy roztrzepane jajko, mąkę i sól. Wszystko zagniatamy i po trochu dodajemy masło. Cały czas zgniatamy do momentu uzyskania jednolitej sprężystej masy. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na placek około 0,5 cm dzielimy na 8 części. Zwijamy od szerszej części. Jedną stronę moczymy w mleku a potem w maku/sezamie układamy na blasze wysypanej mąką ziemniaczaną albo na papierze do pieczenia. Zostawiamy na kolejną godzinę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku / 200 stopni / przez 20 minut. Smacznego

 

Komentarze