Obiad – Fit Kasza jaglana,udko z warzywami i buraki z cebulką

26.08.2016

Witam, danie bardzo proste, nisko kaloryczne i sycące, jak najbardziej polecane przy odchudzaniu.

Kaszę jaglaną gotować w lekko osolonej wodzie przez ok 20 min nie mieszając bo zrobi się z niej papka.
Udka dokładnie umyć i zdjąć z nich skórę, skóra zawiera bardzo dużo niezdrowych tłuszczów,natrzeć je w ziołach:tymianek, majeranek, oregano, mielony kminek,.dodać odrobiznę pieprzu cayenne „chili” ale nie przesadzajmy. Dodajemy jeszcze trochę kurkumy. Udek nie solimy. Dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę paprykę czerwoną i żółtą, marchewkę pokrojoną w paski jak na frytki,.wszystko razem wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w temp 180 st do miękkości.
Surówkę z buraków myślę, że każda gosopdyni domu wie jak się robi, ale przedstawię swoją wersję fit,.buraki wcześniej gotujemy w całości i w skórce by nie straciły swoich wartości odżywczych. Po ugotowaniu obieramy i trzemy na grubej tarce, dodajemy cukier w nie dużych ilościach by nie straciły koloru, wyciśnięty sok z cytryny, czarny pieprz do smaku i odrobinę soli naprawdę nie dużo. Dodajemy drobno posiekaną cebulę,.mieszamy z odrobiną oleju rzepakowego. Dusimy na patelni przez ok 10min na wolnym ogniu. Smacznego

Komentarze