Kopczyk z wiśniami

Kopiec kreta trochę inaczej 

 

składniki:

  • 5 jajek
  • ¼ szkl. maki ziemniaczanej
  • ¾ szkl. mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szkl. cukru
  • 3 łyżki nutelli
  • 1 łyżka kakao
  • 2 opakowania bitej śmietany
  • 400 ml schłodzonego mleka
  • 1 czubata łyżka żelatyny
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 szkl. wiśni z syropu
  • 4 łyżki wishy lub rumu

 

Białka oddzielamy od żółtek.

Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli.

Dodajemy cukier i miksujemy na jednolitą gładką masę.

Dodajemy żółtka i nutellę i dalej miksujemy.

Do masy wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i dokładnie miksujemy.

Przygotowujemy tortownicę (najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia).

Wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na ok. 30 min.

Z biszkoptu skrajamy wierzch ok. 1 cm i studzimy.

Wierzch drobno kruszymy-będzie to posypka na wierzch ciasta.

Wiśnie odsączamy z syropu.

Odlewamy ok 2/5 szkl. syropu z wiśni i mieszamy z alkoholem.

Biszkopt nasączamy syropem.

Przygotowujemy bitą śmietanę zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Do ubitej śmietany dodajemy cukier puder i rozpuszczoną w  3 łyżkach wody żelatynę.

Dodajemy wiśnie i wykładamy masę na biszkopt.

Z masy formujemy kopiec i posypujemy pokruszonym biszkoptem.

Pozostawiamy w lodówce do zastygnięcia.

Smacznego!

 

Komentarze