Chleb na sodzie z ziarnami

Pierwszy
chleb , który upiekłam na sodzie. Zważając na to, iż nie jestem
przekonana do wypieków na sodzie ten chlebek okazał się wyjątkowo
smaczny, miękki w środku  i chrupiący z wierzchu.  Plan był taki aby
upiec irlandzki chleb na sodzie, ale z braku maślanki w lodówce i kulku
innych przyczyn  znacznie zmodyfikowałam przepis,  więc chlebkiem
irlandzkim nazywać go raczej  nie należy.

składniki:

  • 2 szkl. mąki tortowej
  • 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 1 łyżka masła/margaryny
  • 1/3 szkl. płatków owsianych
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1,5 szkl. jogurtu typu greckiego
  • 6 łyżek mleka
  • po 2 łyżki siemienia lnianego, sezamu, pestek dyni i słonecznika

Mąkę, sól, sodę, ziarna i pestki mieszamy w misce. Dodajemy masło i mieszamy.

Robimy zagłębienie wlewamy i mleko, jogurt i miód. Zagniatamy ciasto na chleb.

Formujemy okrągły bochenek, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nacinamy na krzyż.

Chleb wkładamy do rozgrzanego do 200°C piekarnika. Po 15 min obniżamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze  ok 25 min.

Wyjmujemy chleb i studzimy.

 

Smacznego!

 

Komentarze