Mini torciki czekoladowe

Czekolada, czekolada… mleczna, biała, deserowa, gorzka, z
orzechami i bez … Czekoladę lubią chyba prawie wszyscy. W każdym razie
my lubimy bardzo i w związku z tym nasze  torciki czekoladowe znikły
błyskawicznie.

DSCN6140

składniki  na biszkopt:

  • 2 jajka
  • 1/3  szkl. mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

składniki na krem:

  • 1 szkl. śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 8 kostek czekolady mlecznej Goplana
  • 8 kostek czekolady gorzkiej Goplana
  • 4 truskawki z szypułkami
  • wiórki startej czekolady do dekoracji

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Do ubitych białek dodajemy cukier i w dalszym ciągu miksujemy na gładką lśniącą masę.

Dodajemy żółtka i mieszamy.

Na końcu dodajemy przesianą mąkę, proszek, kakao i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Gotową masę przekładamy do małej kwadratowej lub prostokątnej blaszki (u mnie 22×22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Biszkopt pieczemy ok 10 min. w temp 180° C do suchego patyczka.

Gdy biszkopt przestygnie wycinamy z niego 4 koła przy pomocy foremek- obręczy.

DSCN6144

Czekoladę rozpuszczamy w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się woda.

Truskawki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Następnie zanurzamy je w czekoladzie i pozostawiamy do zaschnięcia.

Śmietanę ubijamy. Odkładamy 1/3 do drugiej miski.

Pozostałą śmietanę miksujemy z 1 łyżką cukru pudru i  rozpuszczoną czekoladą (ta w której zanurzaliśmy truskawki).

1 łyżeczkę żelatyny wsypujemy do szklanki, zalewamy 1 łyżeczką zimnej
wody, a następnie umieszczamy szklankę we wrzątku i rozpuszczamy.

Drugą porcję żelatyny rozpuszczamy w ten sam sposób.

1 porcję rozpuszczonej żelatyny dodajemy do kremu czekoladowego i miksujemy.

Do odłożonej śmietany dodajemy 2 łyżki cukru pudru oraz drugą porcję żelatyny i miksujemy.

W obręczach umieszczamy biszkoptowe spody.

Wykładamy warstwę kremu czekoladowego (ma być 2 razy grubsza niż warstwa bitej śmietany), a następnie warstwę bitej śmietany.

Torciki wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Przed podaniem dekorujemy wiórkami czekolady i truskawkami w czekoladzie.

Smacznego!

DSCN6101

 

Komentarze