Kebab drobiowy na patyku

DSCN6375

składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pieprz
  • 1 średnia cebula
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • pestki słonecznika
  • ziarna sezamu

Filety kroimy w drobną kostkę i siekamy aż uzyskamy drobno posiekane
mięso. Mięso doprawiamy przyprawą do gyrosa, ziołami, pieprzem i
papryką. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na co najmniej godzinę do
lodówki (u mnie mięso stało całą noc). Cebulkę wrzucamy na 1 łyżeczkę
rozgrzanego masła, czekamy chwilkę aż się zeszkli i dodajemy cukier.
Trzymamy jeszcze chwilkę na ogniu ciągle mieszając. Do mięsa dodajemy
przestudzoną cebulę, żółtko, bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Namoczone
w wodzie patyczki do szaszłyków oblepiamy mięsem i panierujemy w
pestkach słonecznika wymieszanych z sezamem. DSCN6369 Mięso smażymy na grillu elektrycznym lub na patelni grillowej. Smacznego! DSCN6384

Komentarze