Kulinarne JAWOlucje – czyli przepis na aromatyczne kluski śląskie serwowane z kremowym sosem serowym z pesto, pieczarkami i orzechami

13.09.2015

 Składniki dla 4 osób:

·
3 łyżki
oleju ryżowego

·
6 dużych pieczarek

·
1 duża cebula

·
150 g sera
typu rokpol

·
6 łyżek
zielonego pesto

·
300 ml śmietany
18%

·
Duża garść obranych
orzechów ziemnych

·
Kilka listków
świeżej bazylii

·
2 opakowania
klusek śląskich Jawo

 

 

Orzechy obrać podzielić na pół.
Połowę orzechów posiekać nie za drobno, a pozostałą część podzielić na połówki.
Posiekać kilka listków świeżej bazylii. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i
podsmażyć na oleju ryżowym, dodać zielone pesto, wymieszać i chwilkę podgrzać.
Następnie dodać śmietanę, wymieszać i także podgrzać nie doprowadzając do
wrzenia. Pokroić ser w kostkę i dodać do sosu – podgrzewać mieszając do
rozpuszczenia się sera. Posiekane orzechy i bazylię wrzucić do sosu i całość
dokładnie wymieszać. W razie gdyby sos był za gęsty dolać odrobinę wody.
Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Kluski śląskie Jawo przygotować wg
wskazań na opakowaniu, odcedzić, polać je sosem, lub ozdobnie nałożyć gęsty sos
łyżeczką do dziurek w kluskach, ozdobić połówkami orzechów i listkami świeżej
bazylii. Gotowe! Smacznego!

Jawo.pl

*Lubisz gotować? Lubisz wymyślać nowe potrawy lub
podawać tradycyjne dania w nowych odsłonach? Weź udział w konkursie „Kulinarne
JAWOlucje”, w którym udział wziąć mogą wszyscy miłośnicy
gotowania oraz odkrywania na nowo tradycyjnych znanych potraw. Konkurs trwa od
1 września do 15 października. W konkursie można wygrać atrakcyjne nagrody –
tablet, blender, zastaw noży ceramicznych oraz zestawy gadżetów firmy Jawo.
Zasady konkursu są niezwykle proste:


Należy zakupić dowolny produkt z szerokiej gamy dań mrożonych Jawo. Wybór jest
ogromny, ponieważ w portfolio producenta znajduje się aż 30 różnych dań do
wyboru.


zaproponować pomysł na podanie tego dania, przygotować je, zrobić zdjęcie,
podać składniki oraz przepis przygotowania dania i zarejestrować swoją
propozycję na stronie www.jawo.pl/konkurs.
Zgłosić można dowolną liczbę przepisów.

Laureatami konkursu zostaną autorzy
przepisów, którzy zbiorą najwięcej głosów internautów. Głosowanie odbywa się na
stronie konkursu. Organizatorzy konkursu serdecznie zapraszają wszystkich do
wzięcia udziału w Kulinarnych JAWOlucjach – odwiedzania strony konkursowej,
korzystania z zamieszczonych przepisów, zgłaszania potraw oraz do głosowania! www.jawo.pl/konkurs

Komentarze

Serwis używa plików „cookies”. Brak zmiany po stronie Użytkownika ustawień przeglądarki jest równoznaczny z wyrażeniem zgody na ich użycie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close