Naturalnie i zdrowo – Chrupiące prażone domowe musli witaminowe z puffingowanymi jagodami goji i puffingowanymi wiśniami

13.09.2015

 

Składniki:
2 szklanki płatków owsianych

1 szklanka płatków orkiszowych
1 szklanka różnych orzechów (np.laskowe,
nerkowce, włoskie)

0,5 szklanki różnych łuskanych ziaren (np. dynia,
słonecznik)

2 łyżki siemienia lnianego

2 łyżki sezamu

3 łyżki płatków migdałowych
1,5 szklanki różnych suszonych lub ewentualnie
kandyzowanych owoców (np. morele, daktyle, rodzynki, żurawina)

1 opakowanie puffingowanych jagód goji Puffins

1 opakowanie puffingowanych wiśni Puffins

Przygotowanie:

 

Orzechy podzielić na dwie części, połowę posiekać
niezbyt drobno. Płatki, nasiona, orzechy i migdały wysypać do dużej miski lub
garnka i wymieszać. Całość podzielić na dwie części i prażyć jedną po drugiej
na suchej patelni przez ok 10 – 15 minut. (można prażyć całość na raz, ale do
tego potrzebna jest bardzo duża patelnia). Całość odstawić do przestudzenia. W
tym czasie większe suszone owoce (np. morele czy daktyle) pokroić na mniejsze
części. Przygotowane owoce, puffingowane* jagody goji i puffingowane* wiśnie
dokładnie wymieszać z ostudzoną uprażoną mieszanką płatków, orzechów i nasion.
Gotowe! Smacznego!

 

Porada: Musli przesypać do metalowej puszki lub
słoika i przechowywać szczelnie zamknięte chroniąc je przed wilgocią.

 

Puffins.co

Komentarze

Serwis używa plików „cookies”. Brak zmiany po stronie Użytkownika ustawień przeglądarki jest równoznaczny z wyrażeniem zgody na ich użycie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close