piernik staropolski. piernik dojrzewający

18.11.2015

Piernik ten przygotowuje się 2-6 tygodni przed świętami.
Długo leżakuje, dojrzewa, kusi.
I stanowi pierwszą /pomijając wystawy sklepowe/ zapowiedź cudownego czasu bożonarodzeniowego.

Szymanderska:
/Hanna Szymanderska, Polska Wigilia, WATRA 1990, s.108-109/

‚Polska tradycja piernikowa sięga czasów kuchni słowiańskiej /…/
Na przestrzeni wieków ten obrzędowy przysmak pogańskich

Czytaj Dalej

Komentarze

Serwis używa plików „cookies”. Brak zmiany po stronie Użytkownika ustawień przeglądarki jest równoznaczny z wyrażeniem zgody na ich użycie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close