Historia pachnąca przyprawą korzenną, czyli skąd wzięły się pierniki?

10.12.2015

Różnią się między sobą kształtem, grubością, miękkością czy dodatkami,

zawsze jednak uwodzą aromatycznym, korzennym zapachem przypraw, przywołującym
na myśl zimowe wieczory i rodzinną atmosferę Świąt Bożego Narodzenia. Pierniki,
w przeszłości uważane za symbol dobrobytu i produkt luksusowy, dostępny jedynie
najbogatszym mieszkańcom miast hanzeatyckich, zajmują obecnie czołowe miejsce
wśród najpopularniejszych słodkości naszego kontynentu. Mimo największej
popularności w okresie zimowym, jest to absolutnie całoroczny rarytas, który
już dawno wykroczył poza tradycyjne formy zyskując coraz to nowe oblicze.

 

Choć pierniki uważane są za polski przysmak, tak
naprawdę pochodzą z okolic dzisiejszej Holandii, a sama tradycja ich wypiekania
kultywowana jest w różnych częściach Europy – i nie tylko. Są oczywiście niezwykle
popularne w Niemczech, które słyną z miłości do tych słodkich, zniewalających w
smaku specjałów, jednak pierniki – w różnych postaciach – pojawiają się także
ma stołach innych mieszkańców Starego Kontynentu. Francuzi zajadają się
pikantnym chlebem miodowym, znanym jako pain d’épices, w Szwajcarii
królują lukrowane pierniczki z Bazylei, w krajach północy zaś – cieniutkie
piernikowe ciasteczka w kształcie zwierząt i serduszek. Prawdopodobnie najlepiej
rozpoznawalnymi piernikami XXI wieku, dzięki kulturze masowej, są brytyjskie
ludki, zdobione różnymi polewami.

Polska nazwa piernik pochodzi od starodawnego słowa pierny (czyli pieprzny) i odnosiła się właśnie do intensywnych przypraw w nim
zawartych. Zamożniejsi obywatele chętnie używali go jako zakąski do wódki, damy
zaś z lubością raczyły się nim podczas podwieczorków. Najstarszy zachowany
polski przepis na wypiek piernika pochodzi z 1725 roku i zanotowany został nie
w książce kucharskiej, ale poradniku medycznym. Początkowo bowiem ciasto to
było nie tylko przysmakiem, ale i lekarstwem, które zalecano w razie
niestrawności oraz w czasie przeziębienia.

Pierniki, dzięki swemu
niepowtarzalnemu aromatowi zyskały niezwykłą popularność i są bardzo chętnie
wypiekane w wielu domach. Przepisów na pierniki jest bez liku, można więc
tworzyć je na wiele sposobów, jednak pewien kanon smaków związanych z
piernikami jest od wielu lat nierozłączny i chyba zawsze pozostanie niezmienny
zarówno w domowych wypiekach jak i w tych, gotowych kupnych. Czy istnieje
jednak jakiś wzór i przepis na piernik idealny? Wszystko zależy od gustu – a te
potrafią być bardzo zróżnicowane.

Dobre
pierniki powinny być wyjątkowo aromatyczne, puszyste i mięciutkie. Powinny
przyjmować zróżnicowane kształty, cieszyć podniebienie bogactwem wyrazistych
przypraw, soczystym wypełnieniem lub słodkim, lekko kruszącym się lukrem –
mówi Maria Biegier z firmy Lambertz – jednej z
najstarszych firm cukierniczych na świecie, od prawie 300 lat specjalizującej
się między innymi w wypieku pierników.  Wśród obowiązkowych piernikowych dodatków niezmiennie
od lat królują orzechy, miód, orzeźwiająca skórka pomarańczowa oraz oczywiście
czekolada, która doskonale współgra z podstawowymi, korzennymi nutami ciasta
piernikowego. Coraz bardziej popularnym dodatkiem, który także świetnie pasuje
do aromatów piernika jest rum, który w połączeniu chociażby z nadzieniem
wiśniowym tworzy zniewalającą fuzję smaków, której nie sposób się oprzeć.
Szczególnym uznaniem wśród miłośników piernika, i to nie tylko w okresie
bożonarodzeniowym, cieszą się miękkie pierniczki z orzeźwiającym, owocowym
nadzieniem, na przykład śliwkowym czy porzeczkowym. Ich przygotowanie w domu jest
bardzo czasochłonne, dlatego tej odmiany piernika szczególnie chętnie konsumenci
poszukują wśród sklepowych słodkości – dodaje Maria Biegier z Lambertz Polonia.

 

Jak wiele
wyrobów kulinarnych, także piernik doczekał się kilku legend na temat swojego
powstania. Jedna z wersji głosi, że wymyślił go przez przypadek pewien
czeladnik, który w wyniku pomyłki dodał do ciasta korzenne przyprawy. Efekt tak
przypadł mu do gustu, że postanowił nowy produkt niezwłocznie wprowadzić do
swej cukierni. Wyjątkowy smak podbił serca jego klientów, a piernik na stałe
wpisał się w kulinarne menu miłośników słodyczy.

Obecnie pierniki wtopiły
się w polską tradycję bożonarodzeniową i stały się jednym z najważniejszych
symboli tych świąt. Różnokształtnych i różnokolorowych pierniczków nie może
zabraknąć nie tylko na świątecznym stole, lecz także na choince – nawet jeśli w
natłoku obowiązków, zabiegani i zapracowani nie mamy czasu, by zgodnie z
tradycyjną recepturą przygotować je własnoręcznie.

 

Lambertz.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze

Serwis używa plików „cookies”. Brak zmiany po stronie Użytkownika ustawień przeglądarki jest równoznaczny z wyrażeniem zgody na ich użycie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close