Rozgrzewające przyprawy wyśmienicie smakują i leczą! Poznaj ich właściwości i skorzystaj z ich bogactwa

28.12.2015

Okres jesienno-zimowy do czas wzmożonej
podatności na przeziębienia. Aura jest nieprzewidywalna, występują duże wahania
temperatur i nagłe załamania pogody, a układ immunologiczny zmuszony jest
toczyć nieustanną walkę z wirusami i infekcjami, które tylko czekają, żeby
zmusić nas do pozostania w łóżku. Recepta na chorobę jest prosta – wystarczy
nie chorować. Tylko jak to zrobić?

Głównym powodem wzrostu zachorowań
w okresie jesienno-zimowym jest permanentne wyziębienie organizmu, a także
zmiany w codziennym funkcjonowaniu. Po wysokich, letnich temperaturach trudno
nam oswoić się z myślą, że oto nadchodzą chłodniejsze dni. W efekcie często nie
dobieramy swojego stroju do pogody za oknem, ta zresztą także lubi płatać figle
i nagle się zmieniać. Dodatkowo, w czasie wakacji prowadzimy zdrowszy tryb
życia, więcej się ruszamy, częściej sięgamy po świeże owoce i warzywa. Jesienne
deszcze, niższa temperatura, przebywanie w zamkniętych pomieszczeniach, gorsze
odżywianie i stres spowodowany spadkiem naturalnego światła osłabiają nasz
układ odpornościowy. Ponieważ wirusy odpowiedzialne za infekcje dróg
oddechowych są najaktywniejsze w niższych temperaturach, zmarznięci i
przemoczeni łatwo stajemy się ich ofiarami.

Aby zapobiec przeziębieniom i
wzmocnić układ odpornościowy, powinniśmy przede wszystkim unikać  wychłodzenia organizmu. Poza stosownym do
okoliczności strojem, warto sięgnąć także po dobrodziejstwa, które kryją się w
każdej kuchni, czyli po… przyprawy. Każda babcia wie, że przyprawy nie tylko
rozgrzewają i świetnie smakują, lecz dodatkowo działają przeciwzapalnie i
przeciwbakteryjnie – dlatego w zimowe wieczory świetnie sprawdza się np.
herbatka z malinami, a na przeziębienie nie ma nic lepszego, niż wywar z
imbiru, cytryny i miodu.

Imbir ma wyjątkowy, bardzo specyficzny smak
i mocny aromat. Najlepiej sprawdza się w wersji świeżej, ale także suszony ma
swoje zalety. Imbir jest dość ostry a jednocześnie orzeźwiający ma właściwości
rozgrzewające i poprawiające krążenie. Dodatkowo imbir może działać
wspomagająco przy leczeniu infekcji a także przy wzmacnianiu odporności. Imbir
może okazać się pomocny nie tylko w celach rozgrzewających ale także przy
okazji problemów z trawieniem lub nawet kłopotach ze snem.

Przyprawą godną szczególnej uwagi jest
także cynamon. Cynamon jest dobrze znany przez wszystkich jako niezwykle
popularna przyprawa w świecie kulinariów. Nie każdy jednak ma świadomość jej
licznych właściwości. Jest to jedna z najstarszych przypraw na świecie, ma
działanie rozgrzewające, pomaga zwalczać infekcje, działa przeciwbakteryjnie a
do tego może przyczynić się do obniżenia cholesterolu i poprawy pamięci.
Cynamon jest także źródłem manganu,
błonnika, żelaza i wapnia,
a do tego ma wyśmienite walory smakowe i aromatyczne, które podbijają smak
wielu potraw i napojów.

Nie można także zapomnieć o wspaniałych
właściwościach chilli oraz goździków. Chilli to bardzo popularna przyprawa,
która nie tylko rozgrzewa, ale doskonale podkręca także przemianę materii.
Chilli pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn oraz w leczeniu infekcji.
Goździki natomiast wykazują  między
innymi właściwości przeciwzapalne, dezynfekujące, niszczą wolne rodniki przyczyniając
się do przedłużenia młodości, wspierają odporność oraz oczywiście wspaniale
rozgrzewają.

Do największych sojuszników w walce z infekcjami
należą goździki, cynamon, imbir, kardamon i papryka chilli –
mówi
Katarzyna Barwińska General Manager marki Rabenhorst – znanego producenta
naturalnych soków ekologicznych, wyciskanych prosto z owoców. Nie bez powodu aromaty te kojarzą nam się
właśnie z okresem jesienno-zimowym – pachną i smakują wybornie, a medycyna
ludowa już dawno odkryła ich znaczenie dla budowania odporności oraz zwalczania
objawów przeziębień. Owocowy grzaniec z goździkami i cynamonem, bogaty w
przeciwutleniacze i witaminę C oraz naturalne właściwości antyseptyczne i
rozgrzewające przypraw, będzie zdecydowanie lepszy na początek dnia niż przysłowiowa
mała czarna, pod warunkiem, że nie będzie zawierał alkoholu. Mimo że grzańce często
kojarzone są właśnie z napojami z dodatkiem alkoholu, istnieje bardzo wiele
możliwości na przygotowanie grzańca bezalkoholowego – zdrowszego i nie
wymagającego ograniczeń w spożywaniu. Takie grzańce przygotowuje się na
przykład na bazie herbat lub specjalnych wieloskładnikowych mieszanek soków,
wzbogaconych o wybrane przyprawy. Te ostatnie są niezwykle wartościowe dla
organizmu ze względu na witaminową moc dobrze dobranych i bogatych soków
wspomaganych dodatkowo mocą wartościowych przypraw. Grzańce owocowe można
przygotować samemu w domu, jednak nie zawsze jesteśmy w stanie zgromadzić
odpowiednią ilość składników. Dobrym rozwiązaniem jest skorzystanie z gotowych owocowych
grzańców, które dostępne są na rynku. Chcąc jednak nie tylko czerpać ze smaku,
ale także z bogactwa pożądanych właściwości gotowego grzańca warto wybierać
produkty naturalne o sprawdzonym składzie i pochodzeniu, komponowane z
prawdziwych soków tłoczonych prosto z owoców – tak jak te z naszej oferty
Rabenhorst – dodaje Katarzyna Barwińska.

Rozgrzewające przyprawy możemy
wykorzystywać i spożywać nie tylko przy okazji smakowania różnych grzańców. Papryka
chili świetnie komponuje się także z gorącą czekoladą, a przyprawy korzenne z
mlekiem i kawą. Imbir ma tak intensywny i odświeżający smak, że wystarczy zalać
go wrzątkiem i uzupełnić plasterkiem cytryny –
smakuje wówczas wyśmienicie.

 

rabenhorst.de

 

Komentarze

Serwis używa plików „cookies”. Brak zmiany po stronie Użytkownika ustawień przeglądarki jest równoznaczny z wyrażeniem zgody na ich użycie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close