jogurtowe ciasto

jogurtowe ciasto

Jogurtowe ciasto świetnie się sprawdza na lato, w upały, gdy chęć na słodkości pozostaje, ale nie suche, ani bardzo słodkie. Jogurt nadaje ciastom puszystości i wilgoci, dzięki czemu pokochasz przepis na jogurtowe ciasto.
Składniki:
150 ml jogurtu grecki
250 g mąki
250 g cukru pudru
1 łyżka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
140 ml oleju słonecznikowego
2 szt jaja
starta skórka z cytryny

Przepis:
Mąkę wymieszać w dużej misce z pozostałymi składnikami, zmiksować aż do momentu osiągnięcia gładkiej masy.
Dodać startą skórkę z cytryny.

Przelać ciasto do tortownicy (20-22 cm) wysmarowanej masłem i mąką. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 180 st.
Pieczenie:
Pierwsze 15 min od dołu
Kolejne 40 -45 min góra dół.
cisto jogurtowe

Jogurtowe ciasto na lato
Przepis na ciasto nadaje się szczególnie w lecie, gdy pod ręką mamy mnóstwo świeżych owoców. Warto wykorzystywać sezonowość w kuchni, dzięki czemu przepisy będą zdrowe i pyszne. Sierpniowe jogurtowe ciasto przypadnie każdemu łasuchowi.

Mała foremka ok. 20-22cm
Składniki:
200 g mąki
100 g brązowego cukru
225 g jagód
125 g jogurtu z pełnego mleka
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sól

Składniki na krem:
150 g twarożku
150 g śmietany kremówki
1 paczuszka cukru waniliowego
1/2 cytryny
3 łyżki cukru
1 op. usztywniacza do śmietany
1 łyżka cukru pudru
3 łyżki konfitury jagodowej

Przepis na jogurtowe ciasto
Piekarnik nagrzać, ustawić na 190 stopni.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę i dodać jogurt. Mąkę i 125 g jagód wmieszać przy pomocy szpatułki, bez użycia miksera, inaczej ciasto podobnie jak przy muffinach będzie twarde.
Masę wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 25-30 minut. Ostudzić na kratce.

Po wystygnięciu, ciasto przeciąż wzdłuż. Dolna warstwa większa, górną podzielić na 8 części.
Zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć 2 łyżki soku.

Twaróg, cukier, skórkę cytrynową i sok i cukier waniliowy wymieszać.
Kremówkę ubić na sztywno. Masę serową dodać, zmiksować.
Konfiturę z jagodami wymieszać.

Masą serową wysmarować spód ciasta, na krem  ułożyć konfiturę z jagodami.
Położyć podzieloną na części warstwę na górze. Posypać cukrem pudrem.

Lekkie jogurtowe ciasto świetnie nadające się na lato jak i zimę. Pysznie komponuje się do kawy i jest niezwykle proste. Proste ciasto jogurtowe.

Składniki:
Jogurt naturalny (kubeczek)-180g
(kubeczek obmyć i odmierzać nim następne składniki)
3 kubeczki mąki
2 kubeczki cukru
1 kubeczek oleju
1 łyżeczka cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka

Przepis:
Ciastko należy wymieszać, nie należy go miksować lub ubijać.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy resztę składników. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto przełożyć do formy o śr. 22. Podgrzać piekarnik do 180 C.
Piec około 30 minut sprawdzić patyczkiem czy się zrobiło.

Serwis używa plików „cookies”. Brak zmiany po stronie Użytkownika ustawień przeglądarki jest równoznaczny z wyrażeniem zgody na ich użycie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close