agapiecze

  • Bardzo chciałam zrobić ten tort ze względu na piękne cieniowanie kremu, ale również dlatego, że jakoś nie mam doświadczenia z kawowymi ciastami 🙂 Tort dla osób lubiących bardzo słodkie Czytaj dalej

  • Znany i lubiany chlebek bananowy w stylowej formie 🙂 Bardzo szybkie i łatwe do przygotowania ciasto, ulubione do kawy czy herbaty.Przepis :4 jajka1 szklanka cukru200 g masła4 banany2 i 1/2 szklanki mąki2 i Czytaj dalej

  • Czekoladowy biszkopt nasączony rumem z kremem czekoladowym i z wiśniami w środku. Cięższe i konkretne jesienne smaki :)Przepis :2 biszkopty w tortownicy 21 cm 120 g masła300 g mąki pszennej345 g cukru70 g kakao20 <a href="http://agapiecze.blogspot.com/2017/09/tort-czekoladowy.html&quot; class="colorbox" rel="nofollow"[…]

  • Ciasto z jabłkami i cynamonem idealnie wpisuje się w późno wrześniowe jesienne klimaty :)Przepis :100 g miękkiego masłapół szklanki cukru2 jajkaekstrakt waniliowy130 g mąki pszennej30 g budyniu śmietankowego1[…]

  • Zbliża się jesień a wraz z nią ochota na cięższe i czekoladowe smaki. Z tej właśnie okazji przepis na ciasto z migdałami, bitą śmietaną, wiśniami i czekoladą, dodatkowo bez glutenu :)Przepis : 5 jajek170 g cukru200[…]

  • Proste ciasto na weekendowy deser – drożdżówka z borówkami, najlepsza oczywiście prosto z piekarnika :)Przepis :500 g mąki pszennej tortowej1 szklanka cukru250 ml letniego mleka3 jajka szczypta solipół szklanki[…]

  • Prosty, ale efektowny tort z puszystym biszkoptem kakaowym, delikatnym kremem i letnimi owocami, które tak szybko się kończą, więc korzystajmy póki możemy :)Składniki :2 biszkopty w tortownicy 21 cm 120 g masła300[…]

  • agapiecze dodał(a) nowy wpis, Wuzetka 4 lata temu

    Nasze proste i tradycyjne ciasto, bo czasami dobrze jest wrócić do sprawdzonych smaków. Delikatna wuzetka z kremem cytrynowym dla przełamania słodyczy. Bardzo polecam.Przepis :Biszkopt5 jajek (białka i żółtka[…]

  • Nasze klasyczne ciasto w letniej wersji z owocami – pyszna karpatka, która prezentuje się niczym tort, koniecznie oprószona cukrem pudrem :)Przepis :Ciasto1 szklanka wody125 g masła1 szklanka Czytaj dalej

  • agapiecze dodał(a) nowy wpis, Lizbona 4 lata temu

    Słońce, upał, piękna ceramika…no dobra, ale do rzeczy. Gdzie można zjeść coś słodkiego ? W Lizbonie to nic trudnego – cukiernie ze słynnymi pasteis de nata znajdują się na każdym kroku, ale zapraszam na krótki[…]

  • Małe, lekkie i orzeźwiające tartaletki w sam raz na lato. Ciasto kruche wypełnione kwaskowatym kremem cytrynowym z marakują z moją ulubioną przypalaną bezą :)Przepis :Ciasto kruche175 g mąki pszennej100 g zimnego[…]

  • Szybkie i proste ciasto na niedzielę. Puszyste, wilgotne, z morelami i migdałową kruszonką – bardzo polecam na czerwcowy deser.Przepis :Migdałowa kruszonka125 g miękkiego masła1 niepełna szklanka mąkipół szklanki[…]

  • Pyszne kremowe ptysie z sezonowymi owocami polecają się na deser :)Przepis :Ciasto parzone1 szklanka wody80 g masłaszczypta soli1 szklanka mąki4 jajkaWodę zagotować z masłem i solą. Na gotującą się wodę wsypać mąkę[…]

  • Elegancki, walentynkowy (lub nie ;)) deser z eklerem w roli głównej z delikatnym kremem różanym, udekorowany kremem mascarpone, białą czekoladą z pistacjami i płatkami róży.Przepis :Ciasto parzone250 ml wody80 g[…]

  • Propozycja na elegancki walentynkowy deser, który niestety wymaga zakupienia pewnych foremek i innych dodatków, ale jeśli kogoś zainteresuje połączenie smaków, to równie dobrze można Czytaj dalej

  • Znany wszystkim deser tiramisu, tym razem jego wariacja w postaci tarty, słodycz kremu została przełamana dżemem z czarnej porzeczki. Więc kto lubi tiramisu, to bardzo polecam wypróbować go w takiej formie.Przepis[…]

  • Przyszedł czas na tort w bardziej męskim wydaniu o mocno czekoladowym smaku i kremowym lukrem z dodatkiem whiskey, również nie żałujmy nasączu do biszkoptu ;)Przepis :Na 2 biszkopty 160 g miękkiego masła400 g mąki[…]

  • Nareszcie ! Moje pierwsze podejście do Panettone 😉 Szukałam autentycznego przepisu na tę słynną drożdzową babkę, ale czas przygotowania przekraczał moje możliwości. Dlatego wrzucam Panettone w wersji ekspresowej.<br[…]

  • Ostatnio mam sporo do czynienia z wegańskim cukiernictwem, dlatego z okazji zbliżających się Świąt postanowiłam zrobić jakieś wegańskie pierniczki, w sumie to korzenne ciastka, nie trzeba czekać aż zmiękną, można[…]

  • Pierniczki, które zwróciły moją uwagę ze względu na swój smak i prostą dekorację. Intensywnie orzechowe, ponieważ zawierają dużo migdałów i orzechów włoskich, dodatkowo pokryte orzechowym lukrem. W szczelnym[…]

  • Załaduj więcej