Aga

  • Dziś chciałabym Was zachęcić do zrobienia placków tortilla.Wiem, że wygodniej jest kupić w sklepie, ale samodzielne zrobienie takich plackówjest, po pierwsze – dużo tańsze, po drugie – wiecie co jecie, a po trzecie[…]

  • Donaty – pączki z dziurką, ale nie tradycyjnie smażone, tylko z piekarnika.Mniej tłusta wersja, ale również smaczna. Powiem szczerze, że ja osobiście wolęte smażone 🙂 Wypróbujcie i dajcie znać czy Wam smakują.Nie[…]

  • Za oknem dziś strasznie ponuro, pogoda fatalna. Na przekór temu na blogukolorowa zapiekanka 🙂 Szybkie, proste i smaczne danie.Polecam jeśli nie macie pomysłu na obiad lub kolację.Składniki:4 średnie ziemniaki2[…]

  • Mięciutki biszkopt z brzoskwiniami i galaretką brzoskwiniową,przełożony kremem z mascarpone, śmietany i białej czekolady.To taki krótki opis, żeby narobić Wam smaku na to ciasto :)Miałam ochotę na ciasto z[…]

  • Piernik z przepisu Ewy Wachowicz. Jest smaczny, ale nie jest bardzo miękki.Jego zaletą jest to, że może stać nawet 4 tygodnie.Delikatnie zmodyfikowałam przepis, ale to już u mnie norma:)Z tej porcji składników[…]

  • Zrobiłam te śledzie po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni :)Najlepiej smakują jak postoją w lodówce dwa, trzy dni.Chociaż można jeść już na drugi dzień, to dla niecierpliwych :)Ja próbowałam na drugi dzień, ale[…]

  • Aga napisał nowy post, Makosernik. 3 tygodnie, 3 dni temu

    Dziś przypominam przepis na makosernik.Połączenie sernika z przepisu mojej babci, maku z puszki i ciasta z przepisu cioci :)Czyli pyszne ciasto któremu trudno się oprzeć :)Pewnie po świętach macie dość ciast, ale[…]

  • Schab ze śliwką to dość popularne danie. Można go jeść na ciepło, jako danie obiadowe,lub na zimno jako wędlinę na kanapki. W każdej wersji jest bardzo smaczny :)Pasuje na co dzień i na święta. Spróbujcie, myślę że[…]

  • Sernik to chyba najbardziej popularne ciasto w Polsce. Szczególnie oczekiwany w okresie świątecznym. Pamiętam jak jeszcze moja babcia ucierała ser w makutrze a cały proces wyglądał na bardzo skomplikowany. Często[…]

  • Ponieważ tradycyjne ciasto krówka ma dość twarde blaty, wymyśliłam sobiemiękkie, biszkoptowe. Zrobiłam na próbę i wyszło super.Do biszkoptu dodałam trochę miodu, zmniejszyłam ilość cukru i dodałam odrobinękakao dla[…]

  • W końcu się zabrałam za pieczenie pierniczków. Korzystam z tegoprzepisu od kilku lat. Pierniczki są kruche i dobrze smakują już pierwszego dnia.Można je upiec nawet kilka dni przed świętami.Jeśli będziecie chcieli[…]

  • To już prawie ostatni dzwonek na przygotowanie zakwasu na wigilijny barszcz.Jeśli nigdy tego nie robiliście, to bardzo Was zachęcam.Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a barszcz z niego przyrządzony smakuje<br[…]

  • Bardzo lubię tę szarlotkę. Kruche ciasto, jabłka i orzechy włoskie.Myślę, że to właśnie dodatek orzechów powoduje, że jest tak pyszna.Sama tłukłam orzechy, tłuczkiem do mięsa :)Trochę mi przy tym zeszło, ale było[…]

  • Co powiecie na takiego przystojniaka?Chrupiąca skórka i mięciutkie soczyste mięsko. Mówię Wam pycha :)W butelce było piwo, w trakcie pieczenia dodatkowo polewałam kurczaka piwem,ale podczas jedzenia w ogóle nie[…]

  • Zbliżają się święta. Bardzo lubię ten czas i świąteczne przygotowania.Buraki się kiszą, jeszcze kilka dni i zakwas będzie gotowy.Jak zleje do ładnej buteleczki to wrzucę przepis. Do świąt jeszcze spokojnie<br[…]

  • Ryż, pierś kurczaka, warzywa, ser i mamy pyszną zapiekankę.Robiłam ostatnio na obiad. Bardzo dobra.W internecie można znaleźć wiele przepisów na te zapiekankę, w różnychwersjach. Ja skorzystałam z przepisu Kasi z[…]

  • Przedstawiam Wam pyszne rogale. Pamiętam, że dawno temu można było kupić takiew piekarni. Teraz to już nie to samo. Dlatego postanowiłam zrobić sama, prawdziwe,swojskie, takie jak za dawnych lat. Przejrzałam[…]

  • Obiad w nie całe pół godziny. Dla tych, co lubią szpinak.U mnie w domu na szczęście wszyscy lubią 🙂 Dlatego wszelakie daniaze szpinakiem są u nas mile widziane. Nawet Wojtek zajada ze smakiem,a wierzcie mi ,że[…]

  • Dziś miałam ochotę na budyń, ale nie taki z proszku tylko domowy.Zrobiłam czekoladowy. Nie ma przy nim zbyt wiele pracy, a smakuje o niebolepiej niż ten z paczki.Składniki:2 szklanki mleka (500 ml.)1 żółtko2 łyżki[…]

  • Aga napisał nowy post, Kluski leniwe. 2 miesiące temu

    Jest wiele przepisów na leniwe kluski, lub jak kto woli leniwe pierogi.Jedni dodają ziemniaki, inni ubitą pianę z białek, każdy ma swój sposób.Jeśli nie macie jeszcze swojego sprawdzonego przepisu, wypróbujcie ten.<br[…]

  • Wczytaj więcej