Fascynacje Ani

  • Do przygotowania swojej pierwszej bezy przygotowywałam się naprawdę długo. Przewertowałam mnóstwo przepisów na bezy, obejrzałam jeszcze więcej filmików i przeczytałam tysiąc wskazówek, aż w końcu postanowiłam w[…]

  • Dziś postanowiłam wykorzystać jeszcze nieco zeszłorocznych zapasów ze spiżarni, wkrótce przyjdzie przecież pora na przygotowywanie świeżych. Przeglądając zawartość półek natknęłam się na słoiki z duszonymi jabłkam[…]

  • To ciasto powstało tym razem na prośbę mojej mamy, a raczej jako zaspokojenie jej zachcianki na coś słodkiego. Zajrzałam do lodówki i gdzieś na półce rzuciły mi się w oczy stojące na niej serki waniliowe. P[…]

  • Wszystko co musisz wiedzieć o brewkit, czyli jak go wybrać i gdzie go kupić Początkujący wytwórca alkoholi z pewnością w końcu natchnie się na słowo brewkit. Brzmi ono obco, dlatego może wydawać się, że to coś sko[…]

  • Majówka za nami. W końcu mieliśmy chwilę aby spotkać się w kameralnym gronie z dawno niewidzianą rodziną. Wiązało się to oczywiście z mojej strony z przygotowaniem czegoś słodkiego. Długo zastanawiałam[…]

  • Pamiętacie swoje pierwsze przygody z pieczeniem? Ja pamiętam je bardzo dokładnie. Szkolne zajęcia z prac ręcznych z naszą ulubioną Panią Jadzią. To Ona prowadziła nas za rękę i mogę powiedzieć, że w pewnym stopniu[…]

  • Ostatni weekend był dość intensywny, jednak mimo wszystko obowiązkowo musiało powstać ciasto do popołudniowej kawki. Wyciągnęłam więc te składniki, które miałam pod ręką i resztkami sił, bez używania miksera[…]

  • Czasem nachodzi nas ochota na coś słodkiego. Nie zawsze jednak mamy coś pod ręką. Na ratunek przychodzą wtedy ciasteczka ślimaczki. Proste w wykonaniu, mocno kruche i pyszne. Moja rodzina je uwielbia, ledwo udało[…]

  • Przepis na napoleonkę dostałam od koleżanki. Długo zastanawiałam się czy ją zrobić. Nie przemawiało do mnie ciasto bez dodatku cukru i jajek. Jednak gdy zrobiłam ją po raz pierwszy nie mogłam oprzeć się kolejnem[…]

  • Przepis na napoleonkę dostałam od koleżanki. Długo zastanawiałam się czy ją zrobić. Nie przemawiało do mnie ciasto bez dodatku cukru i jajek. Jednak gdy zrobiłam ją po raz pierwszy nie mogłam oprzeć się kolejnem[…]

  • Zakopane, czyli miasto nieodkrytych atrakcji. 
    A Ty, z czego kojarzysz Zakopane? Z pięknych tatrzańskich widoków, Gubałówki czy szalonych wieczorów na Krupówkach? Wszystkie te zakopiańskie atrakcje są nieocenio[…]

  • Pani Walewska – ciasto, które znają i uwielbiają chyba wszyscy. Kruche placki, beza i masa budyniowa a to wszystko przełamane delikatnie kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki. Obłęd w smaku, raj dla podniebie[…]

  • Ciasto z serii tych bez pieczenia a co za tym idzie proste, szybkie w wykonaniu i pyszne. Skąd się wzięła jego nazwa? Oczywiście od znanych wszystkim wafelków czekoladowych „Grześki”. Ciasto bardzo posmakował[…]

  • Od jakiegoś czasu ciasto drożdżowe jest jednym z moich ulubionych – zarówno w wykonaniu jak i oczywiście w jedzeniu Wciąż jednak staram się dopracowywać wszystkie receptury aby moje wypieki wychodziły jak najlepi[…]

  • Zapach domowych drożdżówek rozszedł się dziś po całym domu. Dzieciaki nie mogły doczekać się kiedy pierwsze z nich wystygną. Lekkie, puszyste i pyszne. Najlepiej smakują oczywiście tego samego dnia, jednak nie b[…]

  • Okazuje się, że czasem proste rozwiązania okazują się najlepsze. Tak jest również w kuchni. Proste przepisy, nie wymagające zbyt wiele nakładu pracy często okazują się strzałem w 10. Jednym z nich jest właśnie szyb[…]

  • Szybkie, proste w wykonaniu i pyszne – właśnie takie jest ciasto bez pieczenia banoffee pie. Wystarczy naprawdę zaledwie kilka składników aby wyczarować pyszny deser.Składniki:
    250 g herbatników kakaowych (mogą być[…]

  • Dziś mam dla Was krótkie zestawienie karnawałowych słodkości, które pojawiły się dotychczas na blogu. Choć ten rok nie będzie obfity w imprezy, karnawałowych wypieków nie może zabraknąć w żadnym domu. To jedyny[…]

  • Blok czekoladowy kojarzy mi się z dzieciństwem. Ponieważ były to czasy kiedy sklepowe półki nie uginały się od produktów doceniało się smaki domowych wyrobów. Blok czekoladowy był prawdziwym rarytasem a ja nie pot[…]

  • Święta bez piernika to nie święta. Przepisów na pierniki nie brakuje. W internecie można znaleźć takie, na które ciasto przed pieczeniem trzeba nastawić kilka tygodni wcześniej po takie, które muszą poczekać kil[…]

  • Załaduj więcej