Food-Square – o jedzeniu do kwadratu!
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Wieprzowina po syczuańsku 1 miesiąc, 3 tygodnie temu
Wieprzowina po syczuańsku to jedno z moich ulubionych dań rodem z chińskich barów. Jest lekko słodkie, delikatnie kwaśne z wyczuwalną nutą chili. To połączenie trzech smaków z delikatną, wręcz rozpływającą[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Cruffiny z kremem pralinowym 2 miesiące temu
Cruffiny to sprytne połączenie croissantów z muffinkami. Te babeczki są przygotowane z drożdżowego ciasta laminowanego masłem, jak do croissantów, lecz uformowane w ślimaczki i upieczone w foremce na muffiny.[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tort musowy pistacjowo-malinowy 2 miesiące temu
Torty i desery musowe od wielu lat rządzą w nowoczesnym cukiernictwie. Trudno się dziwić, bo są delikatne, piękne i pyszne. Ich ogromną zaletą jest możliwość łączenia w oryginalny sposób wielu różnych smakó[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Monoporcje delicje z musem czekoladowym i galaretką pomarańczową 2 miesiące, 1 tydzień temu
Dzisiaj mam dla Was przepis na monoporcje Delicje z musem czekoladowym, galaretką pomarańczową i biszkoptem, inspirowane popularnymi ciastkami. Połączenie czekolady z pomarańczą jest ponadczasowe i zachwyci każdeg[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Chińskie pierożki jiaozi z wieprzowiną 2 miesiące, 1 tydzień temu
Pierożki jiaozi (chin. trad. 餃子) to chyba najpopularniejsze danie Państwa Środka i nieodłączny element tamtejszej kultury. Historia tej potrawy ma co najmniej dwa tysiące lat i prawdopodobnie dała początek i[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pączki z marakują i kremem waniliowym 2 miesiące, 2 tygodnie temu
Te pączki z marakują i kremem waniliowym to prawdziwy tłustoczwartkowy food porn! Gdy tylko ujrzałem je na Instagramie mojej ulubionej warszawskiej cukierni Deseo od razu wiedziałem, że będę musiał zrobić podobne w[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Papanasi – rumuńskie pączki serowe 2 miesiące, 2 tygodnie temu
Papanasi (oryginalna pisownia papanași) to słynne rumuńskie pączki serowe. Do złudzenia przypominają one nasze polskie oponki serowe, jednakże wykorzystuje się w nich nie tylko gniazdko, ale i kulkę z ciasta i[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Okrągłe croissanty z pistacjami z Lafayette 2 miesiące, 2 tygodnie temu
Rok 2023 w cukiernictwie zdecydowanie należał do okrągłych croissantów! Croissant wheels, croissant rolls, czy croons to jedne z nazw, jakie zyskał ten viralowy wypiek z drożdżowego ciasta laminowanego masłem.[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Paris Brest – francuski wieniec z kremem pralinowym 2 miesiące, 3 tygodnie temu
Paris Brest to słynne francuskie ciasto stworzone przez cukiernika Louisa Duranda z Maisons-Laffitte w 1910 roku na cześć wyścigu kolarskiego Paris–Brest–Paris (PBP). Wieniec z ciasta parzonego (pâte à choux) za[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Domowe bajgle z koperkowym twarożkiem i wędzonym łososiem 2 miesiące, 3 tygodnie temu
Czy Wy też kochacie bajgle? Pamiętam, jak nieco ponad 10 lat temu stały się szalenie popularne w licznych śniadaniowniach i piekarniach. Sam nawet miałem epizod w swojej kulinarnej karierze, gdzie stworzyłem menu d[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Eklery z solonym karmelem 3 miesiące temu
Chyba ze wszystkich ciastek, które dotychczas upiekłem te eklery z solonym karmelem, zajmują miejsce w pierwszej trójce na podium moich ulubionych. Oczywiście to przede wszystkim zasługa karmelu z dodatkiem soli[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Tteokbokki – koreańskie kopytka w ostrym sosie zapiekane pod serem 3 miesiące temu
Tteokbokki (kor. 떡볶이), czyli koreańskie kopytka, to jeden z najpopularniejszych street-foodów w tym kraju. Zwykle są serwowane w barach typu bunsikjip (kor. 분식집), specjalizujących się w szybkich i niedrogich posił[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Kimchi guk – koreańska zupa z kimchi 3 miesiące, 1 tydzień temu
Kimchi guk (kor. 김치국), czyli koreańska zupa z kimchi to obok miyeok guk – zupy z wodorostów, zwanej urodzinową, najpopularniejszy eintopf z tego kraju. Można ją nazwać takim koreańskim kapuśniakiem w mocno pikantn[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ziemniaki Hasselback z kurkumą i miodem 3 miesiące, 1 tydzień temu
Ziemniaków Hasselback chyba nie trzeba nikomu specjalnie przedstawiać, ale jeśli jeszcze o nich nie słyszeliście to krótkie przypomnienie. Ten szwedzki sposób na ziemniaki, zwane w oryginale hassel[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Zupa krem z marchwi z chipsami z jarmużu 3 miesiące, 2 tygodnie temu
Ta zupa krem z marchwi to idealny sposób na przemycenie dużej porcji warzyw! Dodatkowo cudownie rozgrzewa za sprawą solidnej porcji imbiru, czosnku i aromatycznych przypraw i co najlepsze nie wymaga gotowania wc[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Piernikowe Bûche de Noël z powidłami śliwkowymi 4 miesiące, 1 tydzień temu
Bûche de Noël to tradycyjne bożonarodzeniowe ciasto wypiekane na Święta we Francji. Chociaż swoją popularnością zdobyło także inne kraje. Przygotowuje się w całej Frankofonii, w tym we francuskojęz[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Szklarnia z piernika 4 miesiące, 1 tydzień temu
Jeśli znudził się Wam już klasyczny domek z piernika, to mam dla Was coś ekstra! Ta szklarnia z piernika to przepiękna ozdoba w sam raz na Święta Bożego Narodzenia! Robi się ją równie prosto jak tradycyjną[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Makowiec w cieście półfrancuskim 4 miesiące, 1 tydzień temu
Co jak co, ale Święta Bożego Narodzenia bez makowca istnieć nie mogą! To chyba jeden z najpopularniejszych wypieków na polskim stole w tym czasie i w moim domu nigdy nie może go zabraknąć. Najbardziej popularn[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Julskinka – pieczona szynka po szwedzku 4 miesiące, 2 tygodnie temu
Julskinka, czyli ze szwedzkiego świąteczna szynka, to tradycyjny skandynawski przepis, bez którego nie może istnieć Boże Narodzenie. Zwyczaj ten ponoć pochodzi jeszcze z czasów pogańskich i nordyckiego obrządku[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Miodownik z kajmakiem 4 miesiące, 2 tygodnie temu
W zeszłym roku podałem Wam przepis na mój ulubiony miodownik z kremem z kaszy manny, jednakże w tym chciałbym przybliżyć Wam wersję z kajmakiem, którą poznałem kilka lat temu w jednej z wrocławskich kawiarni. M[…]
- Załaduj więcej