mniumniu
-
mniumniu dodał(a) nowy wpis, PIECZEŃ SEITANOWA Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI 1 miesiąc temu
Na święta warto przygotować wegańską pieczeń, którą można jeść w wielu formach. Podać na śniadanie – pokrojoną w cienkie plasterki lub zgrillować solidny gruby plaster, czy podać na obiad w towarzystwie zi[…]
-
mniumniu dodał(a) nowy wpis, WEGAŃSKA GWIAZDA DROŻDŻOWA Z ORZECHAMI LASKOWYMI, POMARAŃCZĄ I CZEKOLADĄ 1 miesiąc temu
Nie ma świąt bez puchatego, pachnącego ciasta drożdżowego. Czy to w formie SKŁADNIKIciasto:500g mąki pszennej250ml mleka roślinnego60ml oleju rzepakowego25g świeżych drożdży4 łyżki cukru trzcinowego2 łyżeczki cukr[…]
-
mniumniu dodał(a) nowy wpis, AROMATYCZNE PIECZONE TOFU, IDEALNE NA ŚWIĘTA 1 miesiąc, 1 tydzień temu
W każde święta przygotowuje pieczone tofu, do niedawna zdecydowanie wygrywało to z SKŁADNIKI2 kostki tofu naturalnego4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego6 łyżek jasnego sosu sojowego2 łyżki syropu klonowego4[…]
-
mniumniu dodał(a) nowy wpis, WEGAŃSKIE MIĘKKIE PIERNICZKI Z POWIDŁAMI 1 miesiąc, 2 tygodnie temu
Przepyszne, aromatyczne miękkie pierniczki, nadziewane powidłami śliwkowymi i oblane czekoladą. Zupełnie inne niż SKŁADNIKIpierniczki: 1 i 1/2 szkl. cukru pudru3 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka roślinn[…]
-
mniumniu dodał(a) nowy wpis, NAJPYSZNIEJSZE WEGAŃSKIE KRUCHE CIASTECZKA, BEZGLUTENOWE 1 miesiąc, 4 tygodnie temu
Szalenie proste w przygotowaniu kruche ciasteczka, najpyszniejsze na domowym masełku na które przepis znajdziecie także na moim blogu – SKŁADNIKI:150g wegańskiego masełka lub margaryny, np. z TEGO PRZEPISU (klik[…]
-
mniumniu dodał(a) nowy wpis, WEGAŃSKI TANTANMEN DYNIOWY 2 miesiące, 1 tydzień temu
Idealna jesienna wersja ulubionego ramenu – z dodatkiem dyni. Zupka jest mega kremowa (niech Was zdjęcie nie zwiedzie, robione w ciemnościach więc wyszło z szumem) i aromatyczna, lekko słodka od dyni. Do tego prze[…]
-
mniumniu dodał(a) nowy wpis, PIEROGI Z CIECIERZYCĄ, DYNIĄ, SUSZONYMI POMIDORAMI I MAKIEM 2 miesiące, 3 tygodnie temu
Nie ma jesiennej kuchni bez pierożków dyniowych! Dzisiaj kolejna odsłona z dodatkiem ciecierzycy suszonych pomidorów i… maku. Świetnie komponuje się ze słodyczą dyni, spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI ciasto*:1[…]
-
mniumniu dodał(a) nowy wpis, WEGAŃSKI DYNIOWY MAC&CHEESE Z BEKONEM KOKOSOWYM 3 miesiące temu
Przepis na SKŁADNIKImac&cheese: 2 szkl. niesłodzonego mleka roślinnego1 szkl. puree z dyni hokkaido1 szkl. płatków drożdżowych2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 ząbek czosnku1 łyżeczka mu[…]
-
mniumniu dodał(a) nowy wpis, WEGAŃSKI SERNIK Z JOGURTÓW KOKOSOWYCH 4 miesiące, 3 tygodnie temu
PRZEPIS: 4 jogurty kokosowe, 2 miarki odżywki białkowej 1 budyń śmietankowy lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej sok i skórka z 1 cytryny 2-3 łyżki erytrytolu Wszystkie składniki na serniczek umieszczamy w kielichu b[…]
-
mniumniu dodał(a) nowy wpis, KALAFIOR W SOSIE BUFFALO 6 miesięcy, 4 tygodnie temu
Jeden z prostszych a zarazem smaczniejszych przepisów na kalafiora. Chrupiące, pieczone kalafiorowe skrzydełka zatopione w ostro-kwaśnym sosie, mniam! SKŁADNIKI (4 porcje)pieczony kalafior:1 kalafior (ok. 1,5k[…]
-
mniumniu dodał(a) nowy wpis, SMAŻONY RYŻ Z ANANASEM I ORZECHAMI NERKOWCA / E-BOOK AZJATYCKI 7 miesięcy, 1 tydzień temu
Jeden z prostszych przepisów kuchni azjatyckiej, który znalazł się w moim najnowszym e-booku – SKŁADNIKI (4 porcje):2 szkl. pokrojonego w kostkę świeżego ananasa1 i 1/2 szkl. ryżu jaśminowego*1 szkl. orzechów[…]
-
mniumniu dodał(a) nowy wpis, WEGAŃSKI QUICHE ZE SZPARAGAMI 7 miesięcy, 2 tygodnie temu
Quiche – czyli kisz, a inaczej tarta na wytrawnie z masą bezjajeczną, dzisiaj z zielonymi szparagami oraz odrobiną domowej mozzarelli z nerkowców. Bazując na tym przepisie to quiche możecie dodawać swoje ulubio[…]
-
mniumniu dodał(a) nowy wpis, WEGAŃSKIE GOFRY ZE SZPARAGAMI I TOFU PO BENEDYKTYŃSKU 7 miesięcy, 3 tygodnie temu
W tym roku szparagi jem w ilościach wręcz hurtowych, a to jedno z moich ulubionych śniadań. Chrupiące gofry z dodatkiem suszonego czosnku niedźwiedziego, solidny plaster smażonego tofu polany ekspresowym sosem[…]
-
mniumniu dodał(a) nowy wpis, CHANA DAHL – ULUBIONY DAHL Z GROCHU 8 miesięcy, 3 tygodnie temu
Dania kuchni indyjskiej świetnie sprawdzają się w czasach kryzysu, tak też jest z tym dhalem. Do jego przygotowania potrzebujecie głównie żółtego grochu w połówkach, który dostaniecie w każdym sklepie dosłownie za[…]
-
mniumniu dodał(a) nowy wpis, WEGAŃSKIE ZAKRĘCANE DROŻDŻÓWKI Z WANILIOWYM SERKIEM 8 miesięcy, 4 tygodnie temu
W czasie gdy drożdże były białym krukiem wśród produktów spożywczych jakimś cudem udało mi się nabyć aż 500g kostkę świeżych. W tym czasie pojawił się przepis na najlepszą na świecie SKŁADNIKI (12 bułeczek) ciasto[…]
-
mniumniu dodał(a) nowy wpis, PEŁNOZIARNISTY CHLEBEK BANANOWY BEZ CUKRU 9 miesięcy temu
Ostatnio jeden z moich ulubionych wypieków (oczywiście poza wszelkimi drożdżowymi wypiekami, bo je kocham najbardziej!) – chlebek bananowy w zdrowszej wersji. Zamiast białej mąki pszennej używam pełnoz[…]
-
mniumniu dodał(a) nowy wpis, RAVIOLI Z TOFU I SUSZONYMI POMIDORAMI 9 miesięcy, 1 tydzień temu
Banalnie prosty przepis na aromatyczne ravioli, które przygotujecie jedynie z kilku składników. Do nadzienia potrzebujecie jedynie tofu naturalnego i suszonych pomidorów, sprawdzą się zarówno te z oleju jak i such[…]
-
mniumniu dodał(a) nowy wpis, WEGAŃSKA BABKA CZEKOLADOWA Z MASŁEM ORZECHOWYM 9 miesięcy, 2 tygodnie temu
Święta Wielkanocne nie mogą obyć się bez babki, nawet w tym roku! Pyszna, wilgotna mocno czekoladowa z delikatnym posmakiem masła orzechowego. Oblana polewą czekoladową, lukrem na bazie masła orzechowego i obsypana[…]
-
mniumniu dodał(a) nowy wpis, HUMMUS CHRZANOWY 9 miesięcy, 2 tygodnie temu
Kolejna, tym razem nieco świąteczna odsłona popularnej pasty (nie tylko kanapkowej), czyli hummusu. Dodatek tartego, ostrego i lekko słodkawego chrzanu świetnie komponuje się z goryczką tahini i oliwy. Koniec[…]
-
mniumniu dodał(a) nowy wpis, WEGAŃSKIE BUŁECZKI Z RODZYNKAMI – HOT CROSS BUNS 9 miesięcy, 2 tygodnie temu
Puchate, mięciutkie i pełne rodzynek bułeczki, które na ogół przygotowywane są w krajach chrześcijańskich z okazji Świąt Wielkanocnych. Jednak w Anglii gdzie też są bardzo popularne zajada się je cały rok, co[…]
- Załaduj więcej