Blendman

  • Dzisiejsze danie, to prawdziwa feeria smaków. Kostka sojowa zanurzona w cudownym słodko-kwaśnym sosie, podana z ryżem i brokułami. Z jednej strony atakuje nas delikatna słodycz płynąca z sosu oraz z kawałkó[…]

  • Oj ostatnio naszło mnie na domowe wypieki. Cały czas robię nowe drożdżówki, bułeczki, chleby… Bardzo dużą popularnością wśród Was cieszą się ostatnio dodane bułeczki kardamonowe oraz drożdżówka z czeko[…]

  • Po pieczywo sięgam praktycznie codziennie. Bardzo lubię na śniadanie pałaszować kanapki z domowym hummusem lub pasztetem z soczewicy, udekorowane świeżymi, sezonowymi warzywami. Często piekę klasyczn[…]

  • Podczas mojego pobytu na Cyprze, musiałem zasmakować tamtejszej kuchni. Najbardziej w pamięci zapadło mi ciasto z semoliną, które jest również nazywane RAVANI. Jest to wypiek popularny nie tylko na Cyprze i w Grecj[…]

  • Oj jak za mną chodziły muszle nadziewane szpinakiem… Pamiętam, że gdy byłem jeszcze małym brzdącem, to sporadycznie takie muszle pojawiały się na obiad i zawsze robiły furorę. Oczywiście wtedy farsz był niewegańs[…]

  • Do wykonania dzisiejszego przepisu zainspirowała mnie siostra i jej wojaże do Szwecji, gdzie niezwykle popularne są klasyczne kardamonowe bułeczki. Postanowiłem troszkę je podkręcić i ukręcić bułeczki kardamonow[…]

  • Przez ostatnie tygodnie zakochałem się w wytrawnych tartach. Robię je na różne sposoby, z różnymi dodatkami i na różnych spodach. Tyle możliwości, żeby pokombinować ze smakami… REWELACJA! Dzisiaj na tapet wleciała[…]

  • Jestem ogromnym fanem wszelkiej maści domowych wypieków. Dzisiaj postanowiłem upiec tartę, ale tym razem nie na słodko, a na wytrawnie. Tarta cebulowa, to świetny pomysłem na kolację, której towarzyszy kielisze[…]

  • To za co cenię sobie kuchnię wegańska, to przymus bycia kreatywnym podczas gotowania. Dzięki temu dania są różnorodne, a na talerzu nie ma monotonii. Dzisiaj na tapet wleciał burger z buraka i kaszy jaglane[…]

  • Masz już dość klasycznego pieczywa podawanego do ulubionej sałatki? A może spodziewasz się gości i zastanawiasz się co przygotować smakowitego na spotkanie? IDEALNYM rozwiązaniem jest rwany chlebek czosnkowy[…]

  • Gofry można przygotować zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. W dzisiejszym przepisie na gofry z czerwonej soczewicy, chcę Ci pokazać mój sposób na wytrawne i niecodzienne śniadanie. Ponieważ bardzo często ja[…]

  • Ostatnio bardzo dużo oglądam programów kulinarnych. W jednym z odcinków bohaterzy odwiedzali Japońskie restauracje i małe uliczne straganiki z jedzeniem. To co zwróciło najbardziej moją uwagę, to niecodzie[…]

  • Ostatnio zacząłem zdrowiej się odżywiać. Zabrałem się za aktywne uprawianie sportu, a nie tylko oglądanie go z pilotem w ręce przed telewizorem. Stałem się wielkim fanem sałatek… ale nie takich, w których roi s[…]

  • Po tym jak ogromny sukces na blogu odniosło tofu w sosie pomarańczowym podane z ryżem i brokułami, postanowiłem ukręcić kolejne danie z tofu w roli głównej. Tym razem postawiłem na twarzyszący mu sos orzechowy,[…]

  • Dzisiejszy wypiek jest moim sposobem na prosty i pyszny deser, do przygotowania którego nie są Ci potrzebne ciężko dostępne składniki, ani niesamowite zdolności kulinarne. Jak zrobić ciasto jogurtowe z jabłkam[…]

  • Masz ochotę na PYSZNY i wysokobiałkowy wegański obiad? Polecam Ci klopsiki z tofu! Ich ukulanie zajmie Ci dosłownie kilka chwil, a efekt końcowy zachwyci i nasyci Cię na wiele godzin.
    Klopsiki z tofu
    Można je pod[…]

  • Dodatki do obiadu są moim zdaniem nie mniej ważne, od samego dania głównego. Wnoszą one często inną teksturę, wyjątkowy smak… Bez nich obiad byłby nudny. Tym razem postanowiłem pokazać Wam jak zrobić puree z selera[…]

  • Dzisiaj zabieram Was w podróż po kuchni Azjatyckiej, a jeszcze dokładniej… do dzielnicy Chińskiej w Ameryce Północnej.  Tofu w sosie pomarańczowym zrobiłem zainspirowany bardzo popularnym daniem, jakim jest kurcz[…]

  • Na wigilijnym stole jest zawsze mnogość potraw. W moim domu niektóre z nich co roku się wymieniają, aby móc przetestować coś nowego, ale są oczywiście pozycje obowiązkowe, bez których święta nie mogłyby się o[…]

  • Jestem ogromnym fanem zup. Nie ważne, czy są to kremy, czy może zupy „z wkładką”, to bardzo chętnie się za nie zabieram… Tym razem zabieram Was w kulinarną podróż do Ameryki Południowej, a dokładniej do Me[…]

  • Załaduj więcej