Blendman

  • Smarowidła własnej roboty, to jest coś w czym się specjalizuję. Mógłbym z tego napisać doktorat, ale… napisałem książkę „Hummusy i Pasty„… Zawsze coś! Jestem zdania, że domowe pasty zawsze smakują najlepiej i o[…]

  • Dzisiaj długo zastanawiałem się co ukręcić sobie na śniadanie. Nie miałem ochoty na nic słodkiego, pieczywa świeżego również nie miałem, a w lodówce czekał na mnie dzień wcześniej zrobiony hummus klasyczny. Zajrz[…]

  • Dzisiejsza sałatka to ukłon w kierunku osób, które każdym daniem chciałyby się najeść. Sałatka z pieczonych ziemniaków, to sycące danie, które smakuje obłędnie. Może być samodzielnym posiłkiem lub dodatkiem do obia[…]

  • W bobie jestem zakochany po uszy. Jest tylko kilka miesięcy w roku, gdy można go dostać świeżego praktycznie wszędzie, więc wykorzystuję ten czas najlepiej jak umiem. Tym razem ukręciłem makaron z bobem i szpinakie[…]

  • Lato, słońce i przyjemny wiaterek. Stragany i regały sklepowe uginają się pod ciężarem sezonowych owoców i warzyw. Ja zawsze z utęsknieniem wyczekuję sezonu na bób. Gdy tylko on nadchodzi, to zaczyna się wielki[…]

  • Kasza gryczana kojarzy się większości osób z sypkim dodatkiem do obiadu, któremu musi towarzyszyć coś konkretniejszego. Okazuje się jednak, że można zrobić z niej głównego bohatera obiadu lub śniadania tw[…]

  • Od czerwca do sierpnia trwa w Polsce sezon na bób. Zawsze staram się ten czas wykorzystać jak najlepiej w kuchni, komponując dania z dodatkiem bobu lub z bobem w roli głównej. Tym razem powstała zupa z bobem i ziem[…]

  • Chcesz zacząć jeść więcej warzyw? Sięgaj po zupy! W moim przypadku sprawdza się to IDEALNIE. Tym razem na tapet wleciała zupa jarzynowa z ciecierzycą, która jest klasyczna, gęsta i sycąca.

    Zupa jarzynowa z[…]

  • Nadszedł sezon na truskawki, tak więc trzeba ten czas wykorzystać jak najowocniej… Tym razem postanowiłem ukręcić bezglutenowe kruche ciasto z budyniem i truskawkami, którego przygotowanie jest naprawdę banalnie[…]

  • Puszyste i pyszne ciasto kawowe z dodatkiem kakao, przełożone delikatnym kremem kawowym i obsypane tartą gorzką czekoladą… Coś wspaniałego! Ciasto kawowe to deser obowiązkowy do zrobienia dla każdej osoby, któ[…]

  • Tym razem chcąc przygotować szybkie, proste i zarazem wyśmienite danie, postanowiłem wybrać się w kulinarną podróż do Azji. Makaron z czosnkiem i kiełkami, który dzisiaj ukręciłem, to kwintesencja tego co uwielbiam[…]

  • Dla większości ludzi orzechy kojarzą się ze słoną przekąską, batonikiem lub innym deserem. Dzisiejszym przepisem chcę Wam pokazać, że orzechy świetnie sprawdzają się również w porze obiadowej. Na pierwszy ogień[…]

  • Słodkie ziemniaki są coraz popularniejsze w Polsce. Większość marketów ma je w swojej ofercie, ich cena nie przyprawia o zawrót głowy, a można z nich ukręcić naprawdę ciekawe potrawy. Tym razem postawiłem[…]

  • Mój prosty i zarazem pełnowartościowy obiad bardzo często składa się z kaszy, całej masy świeżych warzyw i kostki tofu lub innego strączka, na który akurat mam ochotę. Tym razem chcę Wam pokazać, że kasza jaglana[…]

  • Masz kilka papryk w domu i nie wiesz co z nimi zrobić? Ukręć hummus z pieczoną papryką! Jest idealnie kremowy, pełen smaku… PO PROSTU PYSZNY! Przebija się w nim delikatna ostrość, słodycz i dymny, wędzony aro[…]

  • Pyszna, gęsta i sycąca… Taka właśnie jest toskańska zupa fasolowa. Treściwa przez warzywa, ziemniaki i białą fasolę, podana z kleksem roślinnej śmietanki i obsypana ziołami. Ta zupa jest prawdziwym SZTOSEM!
    Tosk[…]

  • To nieprawda, że przepis na hummus to tylko ciecierzyca, czosnek, sezam i oliwa!
    „Hummus – przepis nie jedno ma oblicze”. Może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym[…]

  • Dzisiaj ukręciłem naleśniki, których by się Popeye nie powstydził! W cieście naleśnikowym szpinak, w farszu również szpinak… Na szczęście w tym przypadku sprawdza się przysłowie, że od przybytku głowa nie boli,[…]

  • Proste domowe ciasto drożdżowe, które świetnie smakuje w towarzystwie kawy, herbaty lub kakao. Puszyste, mięciutkie, lekko słodkie. Jest to ciasto drożdżowe bez jajek i mleka, ale niczego mu nie brakuje! Idealni[…]

  • Jedną z moich ulubionych węglowodanowych części obiadu są wszelkiej maści makarony. Znam setki sposobów na ich wykorzystanie. Tym razem ukręciłem pyszny makaron z pesto bazyliowym, któremu towarzyszy ciecierzy[…]

  • Załaduj więcej