Małgorzata Maciejewska
-
Małgorzata Maciejewska dodał(a) nowy wpis, ŚLEDŹ W ŚLIWKACH 23 godziny, 54 minuty temu
ŚLEDŹ W ŚLIWKACH.
ilość porcji: 4 – kaloryczność: 115 kcal (100 g) – potrawa łatwa i średniodroga czas przygotowania: 30 minut – czas oczekiwania: 60 minut.
SKŁADNIKI:
4 filety śledziowe, 6 suszonych śliwek[…] -
Małgorzata Maciejewska dodał(a) nowy wpis, SZPROTKI W CEBULI 23 godziny, 55 minut temu
SZPROTKI W CEBULI.
ilość porcji: 6 – kaloryczność: 95 kcal (100 g) – potrawa łatwa i tania czas przygotowania: 70 minut – czas oczekiwania: 2 godziny.
SKŁADNIKI:
1 kg świeżych szprotek, 125 ml octu, po kilka ziar[…] -
Małgorzata Maciejewska dodał(a) nowy wpis, SZCZUPAK W WINNEJ ZALEWIE 23 godziny, 57 minut temu
SZCZUPAK W WINNEJ ZALEWIE.
ilość porcji: 6 – kaloryczność: 145 kcal (100 g) – potrawa łatwa i średniodroga czas przygotowania: 70 minut – czas oczekiwania: 4 dni.
SKŁADNIKI:
1 świeży szczupak, 2 marchewki,
1 p[…] -
Małgorzata Maciejewska dodał(a) nowy wpis, PYSZNA SAŁATKA ZE SZPINAKIEM 2 dni temu
PYSZNA SAŁATKA ZE SZPINAKIEM.
ilość porcji: 4 – kaloryczność: 166 kcal (100 g) – potrawa łatwa i tania czas przygotowania: 30 minut.
SKŁADNIKI:
50 dag młodego szpinaku,
20 dag niewielkich pieczarek, 2 jajka,
5 da[…] -
Małgorzata Maciejewska dodał(a) nowy wpis, PSTRĄG W GALARECIE PO TRÓJMIEJSKU 2 dni temu
PSTRĄG W GALARECIE PO TRÓJMIEJSKU.
ilość porcji: 4 – kaloryczność: 150 kcal (100 g) – potrawa średniotrudna i średniodroga czas przygotowania: 50 minut – czas oczekiwania: około 3 godzin.
SKŁADN[…] -
Małgorzata Maciejewska dodał(a) nowy wpis, PIKANTNA PASTA PAPRYKOWA 2 dni, 1 godzinę temu
PIKANTNA PASTA PAPRYKOWA.
ilość porcji: 4 – kaloryczność: 118 kcal (100 g) – potrawa łatwa i tania czas przygotowania: 30 minut – czas oczekiwania: ok. 5 godzin.
SKŁADNIKI:
30 dag filetów ze śledzia, 1 jajko,
1/2[…] -
Małgorzata Maciejewska dodał(a) nowy wpis, Rzeżucha 3 dni, 1 godzinę temu
Rzeżucha.
Jest to niewielka roślina o delikatnych liściach, dawniej powszechnie uprawiana. Ma bardzo krótki okres wegetacji, rośnie na każdej glebie. Uprawa jej jest bardzo prosta, a wartość odżywcza — duża. Wart[…] -
Małgorzata Maciejewska dodał(a) nowy wpis, Szpinak nowozelandzki (trętwian) 3 dni, 2 godziny temu
Szpinak nowozelandzki (trętwian).
Jest to roślina zupełnie inna niż szpinak zwyczajny — duża, silnie rosnąca, o płożących się pędach. Częścią jadalną są liście, które — choć różnią się wyglądem od szpinaku trady[…] -
Małgorzata Maciejewska dodał(a) nowy wpis, Szpinak 3 dni, 2 godziny temu
Szpinak.
Szpinak uprawiamy zawsze jako przedplon lub poplon. Jest znanym i często uprawianym warzywem o dużej wartości odżywczej .
Odmiany szpinaku.
Herma — odmiana o liściach intensywnie ciemnozielonych, karbow[…] -
Małgorzata Maciejewska dodał(a) nowy wpis, Cukinia 4 dni temu
Cukinia.
Jest to spolszczona nazwa kabaczka typu Zucchini — bardzo rozpowszechnionego, szczególnie we Włoszech i Francji. U nas w handlu jest jedna heterozyjna odmiana — Storr’s Green F1. Roślina ma podkrój[…] -
Małgorzata Maciejewska dodał(a) nowy wpis, Dynia olbrzymia 4 dni temu
Dynia olbrzymia.
Odmiany dyni.
Melonowa Żółta — owoc duży, kulisty, o ciężarze 15—30 kg. Skórka pomarańczoworóżowa, pokryta szarą siatką, miąższ żółty. Pędy długie (do 10 m), płożące się.
Bambino — owoc niezb[…] -
Małgorzata Maciejewska dodał(a) nowy wpis, Siew, sadzenie, pielęgnacja, zbiór ogórków 4 dni temu
Siew, sadzenie, pielęgnacja, zbiór ogórków.
Ogórki możemy uprawiać z siewu wprost do gruntu albo z rozsady.
Uprawa ogórków z siewu. Nasiona zaprawione przeciwko śmietce kiełkówce i chorobom wysiewamy po 10 maja, gd[…] -
Małgorzata Maciejewska dodał(a) nowy wpis, Szczypiorek 4 dni, 22 godziny temu
Szczypiorek.
Szczypiorek jest rośliną trwałą, powszechnie spotykaną na działkach. W Polsce jest uprawiana tylko jedna jego odmiana — Erfurcki Olbrzymi. Można go rozmnażać przez podział kępek albo siew.
Wymaga[…] -
Małgorzata Maciejewska dodał(a) nowy wpis, Czosnek 4 dni, 22 godziny temu
Czosnek.
Nie rozróżniamy odmian czosnku, tylko typy.
Typ podgórski — roślina rozłożysta, liście ciemnozielone. Główka składa się z 9—14 ząbków. Dobrze się przechowuje.
Typ nizinny — roślina wzniesiona o srebrzy[…] -
Małgorzata Maciejewska dodał(a) nowy wpis, Por 4 dni, 22 godziny temu
Por
Na działkach powinniśmy uprawiać znacznie więcej porów niż dotychczas. Nadają się one świetnie na surówki i sałatki, a są dostępne prawie przez cały rok.
Odmiany pora.
Wczesne przeznaczone na spożycie w le[…] -
Małgorzata Maciejewska dodał(a) nowy wpis, Bakłażan (oberżyna) 6 dni, 2 godziny temu
Bakłażan (oberżyna).
Bakłażan (oberżyna) jest to warzywo bardzo rzadko u nas uprawiane, a zasługujące na spopularyzowanie. Owoce oberżyny oznaczają się dekoracyjnym wyglądem i doskonałym smakiem.
Odm[…] -
Małgorzata Maciejewska dodał(a) nowy wpis, Papryka 6 dni, 2 godziny temu
Papryka.
Papryka to warzywo najbogatsze w witaminy, dość znane i chętnie jadane. Nie każdy jednak wie, że można je uprawiać również na działce, a nie tylko w Bułgarii, na Węgrzech czy w Rumunii. Owoce wyprodukowa[…] -
Małgorzata Maciejewska dodał(a) nowy wpis, Sadzenie i pielęgnacja pomidorów 6 dni, 2 godziny temu
Sadzenie i pielęgnacja pomidorów.
Siew, sadzenie, pielęgnacja, zbiór pomidorów.
Rozsadę pomidorów dość łatwo możemy wyprodukować sami w inspekcie lub w mieszkaniu. Nasiona zaprawiamy Zaprawą Nasienną T lub Funaben[…] -
Małgorzata Maciejewska dodał(a) nowy wpis, Piernik na piwie…Och! Jak mile zaskoczy. 2 lata, 4 miesiące temu
Siemanko 😊 Już od kilku lat chodziłam koło tego przepisu Nigelli, aż się w końcu udało zrobić. Polecam wszystkim, którzy lubią pierniki. Ciasto jest leciutkie niewiarygodnie (jak na piernik) i cudownie puszyste. Ki[…]
-
Małgorzata Maciejewska dodał(a) nowy wpis, Takie pyszne świąteczne mielone, że aż dzwonki na choince zadzwonią 2 lata, 4 miesiące temu
A witam się z Wami znowu 😊Myślicie może, że mielone to tylko z ziemniaczkami, buraczkami (lubię ten klasyczny zestaw), w pulpetach i klopsie? Z bułką moczoną jajkiem, cebulką? Otóż się mylicie😊 Dziś mocno świąte[…]
- Załaduj więcej