mapik27

  • 6 filetów tilapii (lub innej ulubionej ryby),cytryna,sól,czarny pieprz (świeżo zmielony).Ciasto:3/4 szklanki jasnego piwa (dobrej jakości),1/2 szklanki zimnej wody,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,1 szklanka mąki[…]

  • Już bardzo dawno nie robiłam żadnych pralinek. I tak sobie pomyślałam, że Święta Bożego Narodzenia, to najlepszy czas na przygotowanie takich małych, wyjątkowych, słodkich drobiazgów :)Zdecydowałam się na pralinki[…]

  • Kiedy duże makowce są dla nas zbyt duże, bo na przykład mamy małą rodzinę, a mimo wszystko chcielibyśmy upiec ciasto z makiem – polecam babeczki drożdżowe z makiem i polewą z białej czekolady. Każda z babeczek[…]

  • Są przepisy, które zaraz po przeczytaniu składników, wiemy już, że to musi być pyszne. Po prostu skazane na sukces. Tak było i w tym przypadku, kiedy wyczytałam krówki, jabłka i cynamon – postanowiłam od razu[…]

  • W tym roku na Święta zachciało mi się bardzo tradycyjnego sernika 🙂 A ponieważ tego przepisu brakowało mi w kolekcji, zdecydowałam się na pyszny, klasyczny sernik krakowski. Piecze się go w dużej prostokątnej[…]

  • Farsz:20 g suszonych grzybów,500 g kiszonej kapusty, 1 cebula,1 jabłko (np. szara reneta),2 łyżki oliwy,3/4 szklanki bulionu,100 g suszonej żurawiny,sól, pieprz, sos sojowy i cukier – do smaku.Ciasto na paszteciki:<br[…]

  • Dzisiaj proponuję przepis na delikatne, kruchutkie ciasteczka, które trochę przypominają mi faworki. Samo ciasto nie jest słodzone i dlatego ciasteczka po upieczeniu należy obficie posypać cukrem pudrem. <br[…]

  • Dziś polecam wyjątkową szarlotkę świąteczną. Jest to tarta na bazie idealnie kruchego ciasta, wypełniona aromatycznymi jabłkami na warstwie orzechowej, wzbogaconej mieszanką przypraw piernikowych. Wierzch szarlotki[…]

  • Ten przepis to jeden z najlepszych przepisów na pierniczki, jakie wypróbowałam. Pierniczki po upieczeniu są mięciutkie i rozpływające się w ustach. Dzięki użytemu karmelowi, mają bardzo ładny kolor. Nie wymagają[…]

  • mapik27 napisał nowy post, Bitki z makiem 1 miesiąc temu

    Ciasteczka mojego dzieciństwa 🙂 W zależności od regionu nazywają je albo bitkami, albo baletkami. Pamiętam jak po szkole, lubiłam wstąpić do cukierni i za zaoszczędzone monetki kupić sobie chociaż kilka sztuk tych[…]

  • Przyznam się szczerze, że podchodziłam do tego przepisu już w zeszłym roku przed świętami, ale niestety zabrakło mi czasu i musiały zaczekać na swoją realizację, aż rok 🙂 Ciasteczka warszawskie, znane również pod[…]

  • Jeżeli planujemy niewielką ilość osób na święta, alternatywą dla sernika pieczonego w dużej blaszce – są mini serniczki. Mała forma i niezwykły smak, na pewno przypadną do gustu naszym gościom.Spód mini-serniczków:<br[…]

  • Jest bardzo dużo przepisów na ciasteczka – guziczki. Ja – ze względu na fakt, że na święta przygotowujemy głównie bardzo słodkie ciasta i ciasteczka – zdecydowałam się na wersję nieco „odchudzoną” 🙂 Te guziczki są[…]

  • 3 szklanki mąki,1 jajko,około 1 szklanki letniej wody,szczypta soli.Farsz:600 g ugotowanych ziemniaków,600 g kapusty kiszonej,2 łyżeczki miękkiego masła,4 łyżki oleju,2 płaskie łyżeczki majeranku,sól, pieprz do[…]

  • W ramach przygotowań do moich ukochanych Świąt Bożego Narodzenia, chciałam sprawdzić kilka przepisów na ciasteczka, które chyba najbardziej kojarzą mi się z tym miłym okresem. Nie ma jak rano wstać, w mroźny,[…]

  • 1/2 małej kapusty pekińskiej,3 średnie pomidory,500 g piersi z kurczaka,przyprawa do złocistego kurczaka,200 g sera feta Fawita z Mlekowity,10 dag płatków migdałowych.Sos czosnkowy:1 mały majonez,2 czubate łyżki[…]

  • Nie ma Świąt Bożego Narodzenia, bez piernikowych wypieków. W tym roku zamiast typowego domku, zdecydowałam się na mniejszą formę z funkcją świecznika 🙂 Takie dwa w jednym – domek i stroik świąteczny. Pomysł na[…]

  • Składniki na 15 szt muffinek:suche:300 g mąki (przesianej)130 g drobnego cukru do wypieków1 płaska łyżka przyprawy do piernika2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka ciemnego[…]

  • Delikatne, kruche i mocno kakaowe ciasteczka, które najlepiej smakują ze szklanką ciepłego mleka 🙂 Polecam.Składniki:260 g mąki pszennej80 g kakaoszczypta soli170 g masła120 g cukru pudrujajko1 łyżeczka ekstraktu[…]

  • Dzisiaj prawdziwa uczta dla wielbicieli batoników Bounty – czyli dla takich jak JA 🙂 Ciasto jest bardzo delikatne, dzięki puszystej masie śmietanowej i polewie z dodatkiem serka mascarpone – a dodatkowo jest[…]

  • Wczytaj więcej