rzelkazag

  • Wstyd się przyznać, ale jeśli chodzi o śniadania, to przeważnie jadam na szybko, bez większego polotu. Wstając rano myślę tylko o tym, by to dzieciom przygotować coś fajnego, a ja w międzyczasie zawsze gdzieś coś[…]

  • Pierwszy w tym roku sernik na zimno już dawno poszedł w zapomnienie, a w lodówce chłodzi się następny. W upalne dni, które ostatnio mieliśmy okazję odczuć nikomu nie chce stać się przy piekarniku, więc takie na[…]

  • Mój pomarańczowy krem doczekał się w końcu cytrynowej „siostry”. Nieco kwaśnej, ale tak aksamitnej i pysznej, że nie można jej nie spróbować :)Do przygotowania kremu potrzebujemy składników, które zazwyczaj są w[…]

  • Przepisów na ten syrop jest tyle, że tak naprawdę ciężko się zdecydować z którego skorzystać. Zwłaszcza laikowi, który robi go po raz pierwszy, a smak zna jedynie z tych, które dostał swego czasu „na spróbowanie”.<br[…]

  • Jak wiosna to i zieleń! Nie tylko za oknem, ale przede wszystkim na talerzu 😉 Lubię wszelkie nowalijki, ale z dostępem do nich to u mnie marnie, wręcz beznadziejnie. Wyobraźcie sobie, że będąc wczoraj w sklepie[…]

  • Przepis na pyszne ciasto, które rośnie jak szalone pomimo braku drożdży 😉 Składniki na formę o wym. 20x20cmCiasto:2⅓ szklanki mąki pszennej1 małe opakowanie proszku do pieczenia2 jajka1 szklanka kefiru½ szklanki[…]

  • W domu mam samych fanów pizzy i wszelkich fastfoodów, więc przygotowanie takich posiłków jest, co tu dużo mówić- na porządku dziennym. Pewnie, że staram się jak najrzadziej, ale nie raz idę na rękę i razem z[…]

  • Tradycyjne, Mamine, najlepsze!Racuchy drożdżowe to zdecydowanie smak dzieciństwa, który w mojej pamięci zostanie już chyba do końca życia. Czemu? Bo każdemu smażeniu towarzyszy wspomnienie historii, którą Mama[…]

  • Przywołując wspomnienia z kuchni mojego dzieciństwa w głowie mam przede wszystkim słodycze, co mogliście już zresztą zauważyć we wcześniejszych wpisach, ale nie oszukujmy się. Prócz ciasta na deser, na stole zawsze[…]

  • Nie wiem jakim cudem przepis na te ciastka jeszcze się tu nie pojawił! Mało tego… Chcąc je zrobić na święta sama się zdziwiłam, że na blogu nie znalazłam przepisu 🙂 Ciastka te bowiem są jednymi z moich[…]

  • Słodkie wypieki towarzyszą mi od dzieciństwa. Mama jest specjalistką w tej dziedzinie i choć teraz już zdecydowanie mniej piecze (bo i jeść nie ma komu i siły nie te), to jeszcze kilka- kilkanaście lat temu ciasto[…]

  • Zapach świeżego pieczywa jest jednym z moich ulubionych, który mógłby mnie budzić co ranek. No dobra- na równi z filiżanką świeżo zaparzonej kawy 🙂 Jedno i drugie sprawia, że chce się wstać z łóżka i zacząć[…]

  • Dziś przychodzę do Was nie z przepisem, a z pomysłem na to jak wykorzystać nadmiar pachnących, leśnych fiołków. Nie mogą to być te przydomowe, bezwonne, bo w tym wszystkim właśnie o aromat chodzi najbardziej.[…]

  • Idealne śniadanie, to takie, kiedy możemy niespiesznie wstać, poprzeciągać się i wspólnie z najbliższymi usiąść do jednego stołu. Mogłabym tak codziennie, ale prawda jest taka, że zdarza nam się to niezwykle[…]

  • Jeszcze tak na koniec dnia przyszłam do Was z faszerowaną papryką. Taką, którą zrobicie z pozostałości po niedzielnym rosole, bo nie dość, że mięso zużyjecie, to śmiało rosołu możecie użyć jako bazy na sos. Czasem[…]

  • Kiedy przychodzą święta czy też inne domowe uroczystości i chcę zrobić jakieś dodatkowe danie na ciepło, to zazwyczaj pada właśnie na strogonowa. Nie wiem czy u Was też się to tak nazywa, ale u mnie, odkąd pamiętam[…]

  • Pomysł na takie kotlety zrodził się w mojej głowie jeszcze przed świętami. Jako że w święta gościłam u siebie Rodzinę na obiedzie, chciałam podać coś innego niż tradycyjny schabowy. Zrobiłam więc próbę, z której[…]

  • Święta, Święta i po świętach. Przygotowań trochę było, ale ja to tak lubię, że jak mi tylko dzieci zabrali spod opieki, to nie wychodziłam z kuchni 🙂 I choć jedzenia było pod dostatkiem, to znowu jakoś strasznie[…]

  • Kolejne ciasto, które spodoba się każdemu 🙂 Najfajniej wygląda oczywiście w całości, kiedy widzimy cały rój pszczółek, ale i pokrojone na kawałki zrobi furorę. Soczyście zielony biszkopt szpinakowy oraz[…]

  • Babka, niczym rasowa kobieta lubi strzelić focha! Przekonałam się o tym nie raz, próbując ją zrobić na maśle. Żadna z prób nie była dla mnie satysfakcjonująca, nie wspominając o tym, że dwie skończyły się totalną[…]

  • Wczytaj więcej

Serwis używa plików „cookies”. Brak zmiany po stronie Użytkownika ustawień przeglądarki jest równoznaczny z wyrażeniem zgody na ich użycie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close