Smaki Edyty

  • Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w[…]

  • Nie ma to jak coś słodkiego i do tego szybkiego. Ekspresowe pączki zadowolą każdego- i maluszka i dorosłego. Największą zaletą pączków jest to że w 15 min są gotowe, wadą że nie zdążą dobrze wystygnąć i tak[…]

  • Kochani, chciałabym Wam złożyć wszystkiego co najlepsze, zdrowia, dużo szczęścia i miłości. Aby w nadchodzącym roku 2016 udało się Wam zrealizować to wszystko co przyniesie Wam profity, przewidzieć to, co[…]

  • Przekąski na sylwestra i nie tylko, na imprezę małą i dużą. Zawsze w jednym miejscu. Przy każdym zdjęciu przekierowanie do przepisu. Serdecznie polecam i zapraszam : ) Tapas VII Wrapowe slimaczki Tapas VI Łosoś z[…]

  • Wątróbka drobiowa to bogactwo witaminy A ( Zdrowie naszych włosów, skóry, paznokci w dużej mierze zależą od witaminy A. Witamina A jest także bardzo ważna dla naszego wzroku.) Co jeszcze znajdziemy -witaminy z[…]

  • Wigilia- dzień poprzedzający Boże Narodzenie. Czas, kiedy możemy spotkać sie w rodzinnym gronie, usiąść do stołu pozostawiając jedno nakrycie więcej dla zabłąkanego wędrowca…..Czas radości , szczęścia ,[…]

  • 🙂 Witam Was serdecznie po długiej przerwie. Czy wróciłam na dobre? Nie wiem…ale wiem że bedzie to mniej intensywne. Jestem dzisiaj z Wami dzięki mojemu ukochanemu mężowi, który od tygodni mnie mobilizował do[…]

  • Wiosna i lato to czas na grilla, warto zapoznać się z tajnikami grillowania, by nasz obiad, kolacja, impreza , czy tez grill rodzinny był nie tylko radosny i szcześliwy , ale też smaczny. O tej porze roku, staramy[…]

  • Czas grillowania rozpoczęty 🙂 By wykorzystać jak najlepiej i jak najprzyjemniej ten czas poniżej zamieszczam parę rad i czas grilowania.Przede wszystkim kochani- nie da się rozpalić grilla w 2 min 🙂 Dajmy sobie[…]

  • Dzisiejszy obiad to moja następna odsłona na ryż- dodatkiem do obiadu zamiast kurczaka może być ryba, schabowy, paluszki rybne lub to co lubicie najbardziej 🙂 . Za każdym razem obiad znika i pozostaje[…]

  • Smaki Edyty dodał(a) nowy wpis, Zupa jarzynowa 9 lat temu

    Zupa jarzynowa , niejedno ma imię 🙂 ale każda ma mnóstwo warzyw i przecudowny aromat i smak. Dlatego w domu naszą zupę nazywamy „wiosenną „. Dlaczego? Ponieważ najlepiej smakuje wiosną, ponieważ daje nam przedsmak[…]

  • Grillowany dorsz z sosem marchewkowo – groszkowym to poezja smaku. Kremowy smak sosu zachwycił cała moją rodzinkę. Sos idealny do ziemniaków i ryżu. Dodatkiem do sosu może być ryba, kurczak- smażony lub[…]

  • Sernik 🙂 o sernikach powiedziano chyba już wszystko- ten sernik należy do moich ulubionych i nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Jest puszysty- mąż porównuje go do ptasiego mleczka. 🙂 Czasami aż nie[…]

  • Święta nie mogą obyć się bez jajek- oto jedna z propozycji obiadowych na Święta Wielkanocne I nie tylko. Jajka po szkocku obtoczone są delikatnym mięsem wołowym , a sos chrzanowy dodaje wyrazistości tej potrawie.[…]

  • Rewelacyjny kremowy sos chrzanowy na ciepło, sprawdza się jako dodatek do mięs i jajek. Prosty w wykonaniu , o wyrazistym chrzanowym smaku. Polecam . Składniki:3 łyżki masła2 łyżki mąki200 ml bulionu kurczakowego[…]

  • Smaki Edyty dodał(a) nowy wpis, Wielkanoc 2015 9 lat temu

    Wielkanoc to najstarsze I najważniejsze świeto w kościele katolickim, upamiętniające zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Wielkanoc poprzedzona jest Wielkim tygodniem , gdzie wspominamy najważniejsze wydarzenia[…]

  • Nie ma co 🙂 ale uwielbiam zupę szczawiową. Należy jednak pamiętać , że zupa szczawiowa ma mnóstwo szczawianów, które są odpowiedzialne za powstawanie kamieni nerkowych. Zniwelowanie działania szczawianów-[…]

  • Przepyszny obiad- sos serowy z kurczaczkami goujons- stanie się z pewnością hitem Waszych stołów. W naszym domu już nikt nie chce jeść kupnych kurczaczków goujons. Są delikatne, dobrze doprawione z lekko chhrupiącą[…]

  • Przy remoncie naszła nas ochota na coś słodkiego. Uwielbiamy gniazdka. Kojarzą mi się z dzieciństwem. Dzisiaj do moich gniazdek dodałam cukru waniliowego- są przepyszne, lekkie, pulchne ….Ciężko sobie odmówić[…]

  • Przepyszny obiad- ryż smażony po chińsku, delikatny i niebiański w smaku. Możemy do ryżu dodać zblanszowany brokuł, szparagi lub fasolkę. Każde warzywo na które mamy ochotę. O walorach łososia , nie muszę Was[…]

  • Załaduj więcej