Smakowyj

  • Omułki (mule) w białym winie

    Będąc nad morzem nie można przeoczyć możliwości skosztowania małży. Omułki, zwane czasem mulami, są jednymi z bardziej popularnych. Zawdzięczają to głównie łatwej hodowli. Prawie[…]

  • Okra czyli piżmian jadalny – tropikalne warzywo

    Okra to właściwie piżmian jadalny. To jest roślina z rodziny ślazowatych. Pochodzi z południowej Azji, ale również jest uprawiana w środkowej Afryce i w Ameryce[…]

  • Prsut – suszona szynka słowiańska

    Prsut wytwarzany jest analogicznie do szynki parmeńskiej. Czyli duże kawałki mięsa z kością są lekko solone i krótko chłodzone, a następnie suszone w przewiewnym miejscu. Jednak[…]

  • Przegrzebki z salsą pomidorową

    Przegrzebki to jedne z największych małży. Ich muszle są bardziej okrągłe niż muszle popularnych omułków, a ich średnica dorasta nawet do 20 cm. Sam mięczak również jest większy i[…]

  • Smażone pająki, węże i żaby – kuchnia Kambodży

    Smażone pająki, a także inne małe zwierzęta jak węże czy żaby są atrakcją miasta Skuon, położonego w turystycznej części Kambodży – w prowincji Kampong Cham. Nie[…]

  • ŁOSOŚ ZE SZPARAGAMI I GRZYBAMI SHIITAKE

    Łosoś ze szparagami to klasyczne zestawienie smaków. Zarówno ryby jak i warzywa bardzo łatwo przyjmują cechy przypraw, czy sosów, z którymi je podamy, dlatego zawsze warto[…]

  • SZYNKA W SOSIE ŚLIWKOWYM
    Grillowanie to sprawdzony sposób na przyrządzenie dobrego jedzenia. Wiele osób uważa nawet, że spędzanie czasu ze znajomymi i rodzina podczas przygotowania posiłku jest ważniejsze niż sam[…]

  • SASHIMI A SUSHI

    Sashimi oraz sushi to dwa japońskie dania, które w Polsce często są mylone. Jaka jest między nimi różnica? Otóż sushi to kwaśny ryż, a sashimi to właściwa potrawa składająca się z surowego mięsa.[…]

  • Stek z wołowiny z Kobe

    Stek z wołowiny z Kobe do niedawna był czymś nieosiągalnym w Europie. Nazwa jest zastrzeżona dla dla mięsa zwierząt rasy Wagyu chowanych w Japonii (w szczególności w prefekturze Kobe, ale[…]

  • MIĘSO NA STEKI

    W powszechnej opinii najlepsze mięso na steki to jest polędwica wołowa. Niewątpliwie jest w tym dużo prawdy. Jednak nie każdy ma możliwość przekonać się o tym samemu, ponieważ cena polędwicy to[…]

  • OGÓRKI KISZONE PRZEPIS
    Ogórki kiszone to prawdziwy polski klasyk, pozycja obowiązkowa w domowej spiżarni. Świetnie sprawdzaj się jako zagryzka w formie bez dodatków, pokrojone lub całe,. Znakomicie pasuj również do[…]

  • Surf and turf na gorącym kamieniu
    Surf and turf to popularne danie kuchni amerykańskiej, kanadyjskiej i australijskiej. Obowiązkowe są dwa składniki: czerwone mięso i skorupiaki. Cała reszta zależy od fantazji[…]

  • GRILLOWANA RYBA W BOCZKU
    Piękna letnia pogoda sprzyja grillowaniu. Oprócz tradycyjnej karkówki oraz kiełbasy warto czasem sięgnąć po coś innego np. rybę. A żeby dodać jej nieco smaku (choć dobra ryba sama w sobie[…]

  • Smakowyj dodał(a) nowy wpis, TARG RYBNY W SYDNEY 1 rok temu

    Targ rybny w Sydney.
    Wiele razy zastanawiałem się gdzie kupić dobrą rybę, a gdy już ją znalazłem zadawałem sobie pytanie dlaczego jest taka droga. W celu wyjaśnienia tych wątpliwości życiowych zdecydowałem się na[…]

  • Krewetki – rodzaje, rozmiary i występowanie
    Krewetki są znane i dostępne w Polsce od dawna. Zasadniczo można kupić krewetki gotowane i surowe, małe i duże. Niestety, na próżno można szukać szczegółowych informacji[…]

  • Rekin – czy można go zjeść?
    W Morzu Bałtyckim nie ma rekinów, ale już w całkiem niedalekim Morzu Północnym można na nie napotkać. Oczywiście nie są to wielkie żarłacze znane z filmów, ale ich mniejsi kuzyni. Rekin,[…]

  • Smakowyj dodał(a) nowy wpis, ZUPA SZCZAWIOWA 1 rok temu

    Szczaw to roślina, która zawsze kojarzyła mi się bardziej z niechcianym chwastem rosnącym na nasypach niż potencjalnym pożądanym składnikiem kulinarnym. Nie pamiętałem jego smaku z dzieciństwa, bo nie był popularny[…]

  • Smakowyj dodał(a) nowy wpis, DŻEM RABARBAROWY 1 rok temu

    Rabarbar, jak pewnie każdemu, kojarzy mi się głównie z dzieciństwem. Wtedy najlepszą słodką przekąską była świeżo zerwana łodyga rabarbaru zanurzona w cukrze.Tym razem jednak pomyślałem, że lato to przecież, oprócz[…]

  • LANGUSTYNKA CZYLI HOMARZEC

    Langustynka to typowo europejski mały skorupiak. Głównym miejscem jej występowania jest Morze Śródziemne. Najliczniej występuje w zachodniej części, ale również łatwo ją złowić w[…]

  • Jak zapewne zauważyliście od pewnego czasu nie pojawiały się żadne nowe treści na blogu. Związane to było z intensywnymi pracami administracyjnymi polegającymi na przeniesieniu bloga na własną domenę. Już[…]

  • Załaduj więcej

Serwis używa plików „cookies”. Brak zmiany po stronie Użytkownika ustawień przeglądarki jest równoznaczny z wyrażeniem zgody na ich użycie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close