przepis na zupe

Przepis na zupe

Przepis na zupe cebulową jest niezwykle prosty i szybki. Zupa pożywna i rozgrzewająca na jesienne i zimowe wieczory.

Składniki:
0,5 kg cebuli
500 ml bulionu
3 ząbki czosnku
Ser żółty
dwie łyżki masła
tymianek
jako dodatki: czerstwa bagietka lub dowolne inne, jasne pieczywo;

Przepis na zupe :
Cebulę obrać i pokroić w pióra. Na maśle podsmażamy cebulę. Dodać 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Podsmażyć 30 sekund.
Dodać bulion. Całość gotować przez 20 minut, aż cebula zmięknie.
Doprawić zupę solą, pieprzem, i resztą przypraw.
Nalać do miseczek, które można włożyć do piekarnika. Na wierzch położyć kromkę chleba, posypać startym serem żółtym. I zapiec przez 5 min.

przepis na zupe

Zupa krem z brokułów
Składniki:
1 większa marchewka
nieduża pietruszka
duży brokuł
czubata łyżeczka przyprawy curry
czubata łyżeczka startego na drobnej tarce korzenia imbiru (lub więcej)
sól, ewentualnie pieprz
czubata łyżka posiekanej pietruszki (opcja)
szczypta gałki muszkatołowej
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
2 większe ząbki czosnku
3 łyżki oleju/ oliwy
opcjonalnie podprażone pestki dyni (lub słonecznika) jako posypka

Przepis:
Opłukać brokuł. Oddzielić różyczki od twardszych części (też się przydadzą). Pokroić marchewkę, pietruszkę. W garnku podgrzać olej, dodać curry i prażyć przez minutę na niewielkim ogniu. Dorzucić imbir, marchewkę, pietruszkę, łodygę i jasnozielone części warzywa. Smażyć przez kilka minut. Zalać wodą ok. 1,5 litra. Dodać łyżeczkę soli, ziele angielskie, liść laurowy i gotować na małym ogniu. Po 10 Zmiksować wszystko i na koniec dodać gałkę muszkatołową. Posypać prażonymi pestkami słonecznika lub dyni.

 

   Przepis na zupę tajską z krewetkami. Zupa prosta, smaczna i sprawdzona.

Składniki:

puszka mleka kokosowego
ok. 400-500 ml bulionu warzywnego
16-22 krewetek dużych
cebula szalotka
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy
olej sezamowy – łyżka
sos rybny – łyżka
łyżka pasty curry (żółta lub czerwonej)
papryczka chilli
1 mała łyżeczka trawy cytrynowej
nieduży kawałek imbiru
limonka lub cytryna
3-4 grzyby mun

świeża kolendra
sól, pieprz, sok z limonki/cytryny – do smaku
ziarna sezamu

Przygotowanie:
Jeżeli mamy krewetki mrożone surowe (gotowanych raczej się nie powinno kupować), czekamy aż się rozmrożą. Najlepiej położyć je na ręczniku papierowych, który wchłonie wilgoć i wodę z krewetek. Świeże krewetki należy umyć, obrać, naciąć wzdłuż i oczyścić. Pamiętaj aby wyjąć czarną nitkę, która jest jelitem krewetki.

Oliwę rozgrzać na patelni, dodać olej sezamowy, posiekany czosnek, pokrojoną szalotkę, posiekane chili i imbir.

Trawę cytrynową kroimy i wrzucamy na patelnię. Dodać sos rybny i całość wymieszać.
Dopiero teraz dodajemy krewetki oraz pastę. Wyciskamy sok z limonki i dodajemy. Podsmażamy.
Wszystko zalewamy mlekiem kokosowym i bulionem. Na końcu dodajemy grzybki mun i całość gotujemy do momentu aż grzybki zmiękną.

Na końcu posypujemy zupę świeżą kolendrą oraz ziarnami sezamu.