przepisy na ciasta siostry Anastazji

Kruche z owocami
Kto nie lubi ciasta kruchego z owocami? Mało jest takich osób. Nasz przepis trafi do każdego, kto twierdzi, że nie lubi placków kruchych! Jeden z najlepszych przepisy na ciasta siostry Anastazji !
przepisy na ciasta siostry anastazji
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka cukru kryształu,
4 jajka,
1 kostka margaryny,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
owoce, np. wiśnie, truskawki, jagody,
szczypta soli

Przepis na ciasto:
Zagnieść ciasto z mąki, margaryny i żółtek (nie wyrzucaj białek, jeszcze się przydadzą). Dodać proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części, następnie wychłodzić w lodówce (ok. 5 min).
Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć na blachę, wyłożyć owocami. Białka ubić z cukrem, dodać sól – masę rozprowadzić na owoce.
Drugą część ciasta zetrzeć na tarce (grube oczka). Przykrywasz wierzch.

Migdałowiec najpyszniejszy
Łatwy przepis na pyszne ciasto z migdałami, wilgotne z nutką marcepanu i cytryny. Warto spróbować przepisu, który nie jest trudny. Każdy sobie z nim poradzi.
Składniki na ciasto:
1/2 kostki masła
50 g mąki
1 szklanka cukru
200 g zmielonych migdałów
4 jajka
½ łyżeczki ekstraktu migdałowego
Sok z 2 cytryn

Składniki na krem migdałowy:
2 szklanki mleka
Budyń śmietankowy
Cukier waniliowy
1/3 kostki masła
Płatki migdałowe

Przepis na ciasto:
Masło i cukier zmiksować, wbić jajka pojedynczo. Pod koniec, wsypać mąkę ciągle mieszając. Dodać migdały, sok z cytryny, ekstrakt z migdałów. Wymieszać.
Ciasto wyłożyć do okrągłej formy (31-23cm).
Czas pieczenia: 50-60 min, 180 stopni
Przepis na krem migdałowy:
Budyń gotujesz według przepisu na opakowaniu. Dodać cukier waniliowy, płatki migdałowe. Wymieszać. Dodać zmielone migdały. Odczekać do wystygnięcia. Dodać masło i zmiksować.

Gdy 2 warstwy będą gotowe i schłodzone, Warstwę ciasta przekroić wzdłuż, a następnie przełożyć kremem migdałowym.

Po upieczeniu poczekać aż wystygnie, po czym przekroić wzdłuż jak tort i przełożyć kremem migdałowym.

Przepisy na ciasta siostry Anastazji

TORT BEZOWY Z MALINAMI LUB JAGODAMI
Przepisy na ciasta siostry anastazji na tort bezowy z malinami lub tort bezowy z jagodami.
Szukając pomysłów na smaczny domowy tort sprawdź przepisy na ciasta siostry antastazji. Przepis pyszny, smaczny i prosty.

Składniki:
2 płaty bezowe:
170g cukru
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
3 białka
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli

Krem czekoladowy:
300g gorzkiej czekolady (70%)
500g śmietany 30- 36%

Plus ok. 130g malin lub jagód

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 120 C (włącz funkcję z termoobiegiem).
Białka ubić z solą, piana musi być sztywna. Podczas ubijania dodać sok z cytryny, stopniowo dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia cukru. Na samym końcu dodaj mąki ziemniaczanej i dalej ubijać. Piana powinna być sztywna i lśniąca.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, odrysuj np od talerza dwa równe okręgi o śr. ok 18 cm.
Ubitą pianę nałóż na narysowane okręgi.

Pieczenie: 1,5h + pozostawienie bezy w nagrzanym piekarniku

Przepis na krem czekoladowy
Czekoladę posiekaj, śmietanę podgrzej w garnuszku. Jak ściągniesz śmietanę, dodaj posiekaną gorzką czekoladę. Wmieszaj trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Poczekaj aż masa ostygnie i włóż do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Po schłodzeniu jeszcze raz śmietanę ubić.

Etap końcowy.
Na 1 warstwę bezy, nałóż kilka kleksów ubitej śmietany. Nałóż drugi płat bezowy i udekoruj resztą śmietany i na końcu ułóż maliny lub jagody.
Wstaw do lodówki.