przepisy na ciasta siostry Anastazji

Kruche z owocami
Kto nie lubi ciasta kruchego z owocami? Mało jest takich osób. Nasz przepis trafi do każdego, kto twierdzi, że nie lubi placków kruchych! Jeden z najlepszych przepisy na ciasta siostry Anastazji !
przepisy na ciasta siostry anastazji
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka cukru kryształu,
4 jajka,
1 kostka margaryny,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
owoce, np. wiśnie, truskawki, jagody,
szczypta soli

Przepis na ciasto:
Zagnieść ciasto z mąki, margaryny i żółtek (nie wyrzucaj białek, jeszcze się przydadzą). Dodać proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części, następnie wychłodzić w lodówce (ok. 5 min).
Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć na blachę, wyłożyć owocami. Białka ubić z cukrem, dodać sól – masę rozprowadzić na owoce.
Drugą część ciasta zetrzeć na tarce (grube oczka). Przykrywasz wierzch.

Migdałowiec najpyszniejszy
Łatwy przepis na pyszne ciasto z migdałami, wilgotne z nutką marcepanu i cytryny. Warto spróbować przepisu, który nie jest trudny. Każdy sobie z nim poradzi.
Składniki na ciasto:
1/2 kostki masła
50 g mąki
1 szklanka cukru
200 g zmielonych migdałów
4 jajka
½ łyżeczki ekstraktu migdałowego
Sok z 2 cytryn

Składniki na krem migdałowy:
2 szklanki mleka
Budyń śmietankowy
Cukier waniliowy
1/3 kostki masła
Płatki migdałowe

Przepis na ciasto:
Masło i cukier zmiksować, wbić jajka pojedynczo. Pod koniec, wsypać mąkę ciągle mieszając. Dodać migdały, sok z cytryny, ekstrakt z migdałów. Wymieszać.
Ciasto wyłożyć do okrągłej formy (31-23cm).
Czas pieczenia: 50-60 min, 180 stopni
Przepis na krem migdałowy:
Budyń gotujesz według przepisu na opakowaniu. Dodać cukier waniliowy, płatki migdałowe. Wymieszać. Dodać zmielone migdały. Odczekać do wystygnięcia. Dodać masło i zmiksować.

Gdy 2 warstwy będą gotowe i schłodzone, Warstwę ciasta przekroić wzdłuż, a następnie przełożyć kremem migdałowym.

Po upieczeniu poczekać aż wystygnie, po czym przekroić wzdłuż jak tort i przełożyć kremem migdałowym.

Przepisy na ciasta siostry Anastazji

TORT BEZOWY Z MALINAMI LUB JAGODAMI
Przepisy na ciasta siostry anastazji na tort bezowy z malinami lub tort bezowy z jagodami.
Szukając pomysłów na smaczny domowy tort sprawdź przepisy na ciasta siostry antastazji. Przepis pyszny, smaczny i prosty.

Składniki:
2 płaty bezowe:
170g cukru
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
3 białka
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli

Krem czekoladowy:
300g gorzkiej czekolady (70%)
500g śmietany 30- 36%

Plus ok. 130g malin lub jagód

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 120 C (włącz funkcję z termoobiegiem).
Białka ubić z solą, piana musi być sztywna. Podczas ubijania dodać sok z cytryny, stopniowo dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia cukru. Na samym końcu dodaj mąki ziemniaczanej i dalej ubijać. Piana powinna być sztywna i lśniąca.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, odrysuj np od talerza dwa równe okręgi o śr. ok 18 cm.
Ubitą pianę nałóż na narysowane okręgi.

Pieczenie: 1,5h + pozostawienie bezy w nagrzanym piekarniku

Przepis na krem czekoladowy
Czekoladę posiekaj, śmietanę podgrzej w garnuszku. Jak ściągniesz śmietanę, dodaj posiekaną gorzką czekoladę. Wmieszaj trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Poczekaj aż masa ostygnie i włóż do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Po schłodzeniu jeszcze raz śmietanę ubić.

Etap końcowy.
Na 1 warstwę bezy, nałóż kilka kleksów ubitej śmietany. Nałóż drugi płat bezowy i udekoruj resztą śmietany i na końcu ułóż maliny lub jagody.
Wstaw do lodówki.

Serwis używa plików „cookies”. Brak zmiany po stronie Użytkownika ustawień przeglądarki jest równoznaczny z wyrażeniem zgody na ich użycie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close