Prosty, szybki, pyszny i puszysty bezglutenowy tort z bitą śmietaną i owocami

23.11.2015

Potrzebne składniki:

Biszkopt

·
5 jajek

·
150 g cukru

·
4 łyżki oleju

·
160 g bezglutenowej mieszanki jasnych
mąk 3Pauly

·
15 g mąki ziemniaczanej

·
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do
pieczenia

 

Bita
śmietana

·
600 ml śmietany kremówki

·
150 g cukru

 

Dowolne
owoce

Przygotowanie:

Przygotować
mieszankę jasnych mąk 3pauly przesiewając ją przez sitko wraz z mąką
ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Jajka wraz z żółtkami i cukrem ubić
mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania pulchnej, gęstej piany. Dodać do
niej przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dolać olej. Całość
ostrożnie i delikatnie wymieszać aż do połączenia.

Dno
wysmarowanej masłem tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i powoli wlać do
niej biszkoptową masę. Biszkopt piec ok 40 minut w temperaturze 170ºC,
sprawdzić gotowość metodą suchego patyczka. Upieczony biszkopt przestudzić w blaszce,
wyjąć i wystudzić na kratce. Gotowy biszkopt przekroić na 2 blaty.

Śmietanę
kremówkę ubić dodając pod koniec cukier.

Blat
biszkoptowy ułożyć na paterze i pokryć ubitą śmietaną oraz warstwą owoców. Biszkopt
jest delikatny, więc nie zaleca się nasączania go. Pokryty śmietaną i owocami
biszkopt przykryć drugim biszkoptowym blatem i znowu pokryć warstwą bitej
śmietany i owoców. Opcjonalnie pozostałą bita śmietaną wysmarować brzegi,
całość można dowolnie przyozdobić np. tartą bezglutenową czekoladą lub opruszyć
kakao. Gotowe! Smacznego!

3pauly.pl

 

Komentarze

Serwis używa plików „cookies”. Brak zmiany po stronie Użytkownika ustawień przeglądarki jest równoznaczny z wyrażeniem zgody na ich użycie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close